Zemiakové placky bez kvapky TUKU! Tajná ingrediencia, ktorá ich robí dokonalými a zdravšími!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Čerstvé, chrumkavé zemiakové placky sú neodolateľnou pochúťkou, ktorej vôňa okamžite vzbudí chuť. No mnohí si tento pôžitok odopierajú kvôli vysokému obsahu kalórií a oleja. S jednou špeciálnou ingredienciou si môžete vychutnať placky, ktoré nenasiaknu toľko tuku a zostanú ľahšie a zdravšie!
V čom sú nevhodné pre tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie a postavu?
Skutočnosť, že počas procesu vyprážania absorbujú veľa tuku. Z tohto dôvodu môžete použiť alternatívu k vyprážaným plackám ich pečením v rúre. Sú veľmi chutné a chrumkavé, no chuťou sa líšia od tých tradičných. Čo ak existuje iné riešenie?
Čo robiť, aby zemiakové placky nenasiakli tuk?
No, je to celkom jednoduché. Stačí jedna prísada navyše a naše zemiakové placky nenasajú toľko tuku , koľko zvyčajne absorbujú.
Tajomstvo je v silnom alkohole. Do zemiakovej hmoty pripravenej na vyprážanie pridanej trochou napríklad vodky alebo liehu. Placky počas vyprážania nenasajú toľko oleja a budú chrumkavejšie!
A nemusíte sa báť percent. Počas vyprážania sa odparia a alkohol nezmení chuť našich palaciniek.
Ak ich navyše po vyprážaní položíte na plech vystlaný papierovou utierkou , nasiakne zvyšky oleja a budú naozaj chrumkavé a nemastné.
Do hmoty môžete pridať aj 2 polievkové lyžice hustej kyslej smotany. Potom budú naše placky zamatovejšie a krémovejšie a hlavne nestmavnú.
Je ťažké nájsť niekoho, kto by nepoznal recept na toto jednoduché, tradičné jedlo, no pre pripomenutie uvádzame recept na ružové, lahodné a chrumkavé zemiakové placky.
Recept
Ingrediencie:
- zemiaky - 1 kg
- cibuľa - 1 ks
- vajce - 1 veľké
- pšeničná múka - 1 polievková lyžica (podľa konzistencie zemiakov po nastrúhaní)
- kyslá smotana - 2 polievkové lyžice
- olej na vyprážanie
- soľ podľa chuti na množstvo medzi 0 , 5 a 1 lyžička
- štipka korenia
- vodka alebo liehovina – 1 malá lyžička
Príprava:
1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame (niektorí používajú mixéry alebo špeciálne elektrické strúhadlá na zemiaky). Najlepšie však chutia, keď ich nastrúhate ručne na hrubšie, vďaka čomu je chuť zemiakov výraznejšia. K tomuto vám dobre poslúži hrubšie strúhadlo na syr. Cibuľu tiež postrúhame.
2. Hmotu dáme do sitka a dáme na misu, aby časť šťavy, ktorú má v sebe vytiekla. Šťavu jemne scedíme, škrob necháme usadený na dne v miske a vložíme do zemiakovú hmotu zo sitka.
3. Ak je v zemiakoch veľa škrobu, nemusíte pridať ďalšiu múku. Pridáme vajíčko, kyslú smotanu, soľ, korenie, alkohol. Všetko dôkladne premiešame.
4. Na panvici zohrejte olej. Neprehrievajte ho. Cesto dáme na panvicu, rozotrieme naplocho a opečieme z oboch strán do zlatista.
5. Placky položte na tanier s papierovou utierkou a po 2-3 minútach sú pripravené na podávanie.
Najlepšie chutia s mäsovou či hubovou omáčkou a šalátom, ale skvelé sú aj s kefírom či kyslým mliekom. Je to ťažké uveriť, ale niektorí ľudia ich jedia aj s cukrom...
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!