Vyzerá to ako pleseň, ale je to niečo iné. Môžem jesť slivky s bielym povlakom na nej? Toto vie málokto
Zdieľať článok na socialných sieťach
Sezóna sliviek je v plnom prúde a na trhoch či v obchodoch kúpite slivky za výhodnú cenu, no nezaškodí venovať pozornosť šupke predtým, ako si ovocie vložíte do košíka. Čo znamená biely povlak na slivke?

Slivky sa dajú použiť na výrobu džemov, kompótov a koláčov. Ide o ovocie, ktoré sa dá využiť na mnoho spôsobov, preto sa ho oplatí sezónne skladovať.
Veľa ľudí sa pýta, či biely povlak na šupke plodov nie je pleseň. Presvedčíme vás, že sa nie je čoho obávať. Ale čo to teda je?
Čo je biely zvyšok na slivkách? Nebojte sa!
Slivky sú zdravé a mali by byť súčasťou vášho jedálnička. Obsahuje množstvo vitamínov A, C, E a K, ako aj zdroj draslíka, fosforu, horčíka a železa. Obsahuje aj vlákninu a má nízky obsah kalórií, iba 46 kcal na 100 gramov.
Prospievajú črevnej flóre, prispievajú k zníženiu hladiny zlého cholesterolu a zvyšujú hladinu estrogénu, preto sa odporúčajú aj ženám v menopauze.
Pri slivkách kúpených v záhrade alebo zozbieraných v záhrade si môžete všimnúť, že často majú na šupke biely povlak, nie je to však dôvod na obavy.
Nejde o nejaký druh plesne, ale o prirodzenú ochrannú vrstvu na ovocí, ktorá zmizne pri trení, umývaní alebo preprave. Táto vrstva chráni slivku pred vysychaním a poškodením.
Ktorú slivku je lepšie nejesť? Stojí za to venovať pozornosť nasledujúcemu
Pri kúpe sliviek dávajte pozor na vôňu. Ak majú nepríjemný zápach, je to znak toho, že sú zhnité. Oplatí sa chytiť ich do rúk, pretože ak sú príliš mäkké, je lepšie ich nejesť.
Môžu byť škodlivé a spôsobiť žalúdočné problémy. Mali by byť mäkké, ale nie také, aby sme do nich zarývali prsty. Pamätajte, že veľmi tvrdé slivky sú pravdepodobne kyslé.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež

Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!