Že vývar skvele zahreje a posilní, netreba nikomu pripomínať. Nie každý však vie, že tento prospešný tradičný vývar prináša aj ďalšie benefity pre naše zdravie.

Reklamy

Dlhodobo a pomaly varený odvar z kostí pomôže našim kĺbom, tráviacej sústave a pokožke. A to všetko vďaka ingredienciám obsiahnutým v kostiach.

Odvar z kostí je prirodzeným zdrojom kolagénu a ďalších dôležitých prvkov

Proces varenia je dlhý, ale umožňuje extrahovať prospešné vlastnosti zo zložiek, ktoré sa prenášajú do vývaru. Bude obsahovať zložky ako horčík, fosfor, draslík a vápnik nielen vo veľkom množstve, ale aj v mimoriadne ľahko vstrebateľnej forme.

Vďaka tomu posilní organizmus, podporí imunitný a kostný systém. Odvar obsahuje veľa kolagénu a elastínu, ktoré pochádzajú z kostných chrupaviek. Okrem toho dodá glykozaminoglykány a chondroitín, látky potrebné pre zdravé kĺby.

Z tohto dôvodu sa takýto odvar odporúča ľuďom s problémami s kĺbmi , trpiacim artritídou a náchylným na zranenia.

Ale to nie sú všetky výhody vývaru z kostí. Priaznivo pôsobí aj na obehový systém, znižuje krvný tlak a podporuje činnosť nervovej sústavy.

Odvar z kostí navyše zlepší stav našej pokožky, vlasov a nechtov. Obsahuje stavebnú látku zodpovednú za ich stav, a to kolagénový proteín, ktorého množstvo s vekom klesá.

V dôsledku toho pokožka stráca svoju hustotu, stáva sa suchou, nepružnou, nechty a vlasy slabnú a lámu sa. Pravidelná konzumácia vývaru z kostí pomáha spomaliť tento proces.

Účinok vývaru z kostí na náš tráviaci systém tiež nie je na zahodenie. Aj tu zohráva dôležitú úlohu kolagén, ktorý má ochranné a regeneračné funkcie. Prospeje najmä ľuďom trpiacim zápalom žalúdka a čriev.

Odvar podporuje aj tráviace funkcie, za čo môžu prolín a glycín, ktoré priamo ovplyvňujú vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Pomôže aj pri refluxnej chorobe a ľuďom trpiacim syndrómom dráždivého čreva.

Recept na vývar z kostí

Potrebné ingrediencie:

  • kuracie, bravčové, hovädzie alebo rybie kosti
  • mrkva
  • zeler
  • pór
  • petržlen
  • cibuľa
  • cesnak

Príprava:

Kosti (najlepšie sú tie, ktoré obsahujú veľa chrupaviek, t.j. hovädzie rebrá a kuracie stehná) je potrebné umyť a rozdeliť na menšie, čím do vývaru prejde viac kostnej drene.

Kosti dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Varíme pomaly a dlho. Minimálne 8 hodín, najlepšie dlhšie, s prerušovanými obdobiami, tento proces môže trvať až 24 hodín.

Ku koncu by sa mali kosti doslova rozpadnúť. Zeleninu pridávame až dve hodiny pred koncom varenia, aby sa zlepšila chuť vývaru.

Môže sa uchovávať v chladničke až 5 dní.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!