Ružovofialová farba a výrazná vôňa robia z levanduľového sirupu maškrtu, ktorú stojí za to si pripraviť doma. Navyše má levanduľový sirup aj mnoho zdravotných benefitov. 

Reklamy

Vyskúšajte si pripraviť levanduľový sirup za studena alebo varený, jeho chuť je úžasná!

Levanduľa síce pochádza zo Stredomoria, ale už dávno zaujala výrazné miesto aj u nás. Nájdete ju nielen v záhradkách a kvetináčoch, vo veľkom býva vysádzaná aj v mestách, na námestiach, okolo chodníkov či na kruhových objazdoch.

V súčasnosti ide zrejme o najobľúbenejšiu bylinu vôbec. Niet divu – krásne vonia, dobre vyzerá, je veľmi nenáročná na podmienky, v ktorých rastie, a navyše má mnoho zdravotných benefitov.

Nielen vonia, ale hlavne pomáha

Levanduľová vôňa upokojuje – navodzuje príjemnú atmosféru, privoláva spánok, tíši úzkostné stavy, a dokonca zvyšuje účinky iných sedatív.

Dokáže skrátka pomôcť pri problémoch nervového pôvodu. Nápoj z levandule pomáha pri nespavosti alebo napríklad pri bolestiach hlavy.

Dokáže si dokonca poradiť s migrénami či hysterickými stavmi a panickými atakami.

Levanduľa nájde využitie aj pri problémoch s trávením a zažívaním, uvoľňuje totiž hladké svalstvo v tráviacom ústrojenstve a podporuje tvorbu žlče, čím zlepšuje trávenie tukov.

Uľavuje tak pri žalúdočných problémoch, kolikách a plynatosti. Je dobrá na pečeň a žlčník, uplatní sa však aj pri liečbe astmy a zápalov priedušiek, dýchacích ciest, chrípky a angíny. Možno použiť ako kloktadlo alebo pri vyplachovaní vylieči afty a vriedky v ústach.

Recept na sirup z levandule za studena

Receptov na prípravu sirupu je mnoho, záleží len na vašej preferencii, ktorú si vyberiete. Sirup, ktorý sa pripravuje za studena, obvykle menej vydrží, zachováva si však viac účinných látok. Na taký sirup potrebujete:

  • hrsť celej levandule (teda vňať aj kvety)
  • kilo cukru
  • citrón (najlepšie v bio kvalite)
  • 3 lyžičky kyseliny citrónovej

Prevarte liter vody a ešte do horúcej vody nožnicami nastrihajte levanduľovú vňať aj s kvetmi, potom pridajte šťavu z jedného citróna a tri lyžičky kyseliny citrónovej. Zaklopte pokrievkou a na tmavom a chladnom mieste nechajte stáť minimálne 24 hodín.

Po uplynutí doby tekutinu preceďte cez sitko do čistého hrnca a vsypte kilo cukru. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí, potom sirup nalejte do vymytých fliaš. Aby ste predĺžili jeho trvanlivosť, môžete do každej fľaše kvapnúť niekoľko kvapiek 40% alkoholu.

Levanduľový sirup varený

Sirup, ktorý prejde varom, má menšie množstvo účinných látok, zato dlhšie vydrží. Potrebujete:

  • 100 gramov kvetov levandule
  • citrón v bio kvalite
  • 2 kúsky škorice
  • kilo cukru

Kvety levandule nastrihajte, dajte do hrnca a zalejte vodou. Pridajte plátky dobre umytého citróna a škoricu. Priveďte do varu a varte zhruba 15 minút. Odstavte z platne, nechajte vychladnúť a na temnom mieste nechajte lúhovať 24 hodín. Druhý deň obsah preceďte cez jemné sitko.

Do tekutiny pridajte cukor a nechajte opäť chvíľku povariť. Ešte horúci sirup nalejte do vyvarených fliaš, tie zaviečkujte a obráťte dnom nahor (ako pri varení marmelád). Takto pripravený sirup už nie je potrebné sterilizovať.

Ako si vyrobiť domáci levanduľový olej

Drobné fialové kvietky môžete využiť napríklad vo forme levanduľového oleja, ten pomáha pri bolestiach hlavy, migrénach, reumatizme i zápaloch. Znižuje krvný tlak. Zaháňa nervozitu a stres, poradí si s nespavosťou.

Navyše ako jeden z mála éterických olejov sa dá použiť lokálne na pokožku aj sliznicu. Tlmí bolesť a pôsobí protizápalovo. Podporuje hojenie popálenej kože aj otvorených rán. Vhodný je pre pacientov trpiacich predkoleniami. Použitý pri masáži si poradí s natiahnutými svalmi. Osvedčil sa aj po úrazoch.

Levanduľový olej vyrobený za tepla

Budete potrebovať:

  • kvety čerstvé levandule
  • olej (najlepšie olivový, použiť ale môžete aj lacnejší slnečnicový alebo naopak drahší, ako je mandľový či jojobový)
  • hrniec s dvojitým dnom

Postup:

1. Kvety levandule posekajte nadrobno, nasypte do hrnca a zalejte olejom tak, aby boli úplne ponorené.

2. Priveďte opatrne do varu.

3. Keď teplota dosiahne sto stupňov, stiahnite plameň a obsah nechajte už len pozvoľna variť.

4. Po troch hodinách hrniec odstavte a obsah nechajte vychladnúť.

5. Olej preceďte, kvety pozbierajte a následne vytlačte aj všetok zvyšný olej z kvetov a vmiešajte ho do už scedeného. Nakoniec ho zlejte najlepšie do fľaštičiek z tmavého skla. V chlade a tme vydrží asi deväť mesiacov.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!