Cibuľa je základom množstva pokrmov, preto v žiadnej kuchyni nesmie chýbať. Teraz je ale ten správny čas, aby ste túto „aromatickú bombu“ pustili aj do svojej lekárničky. V čom vám pomôže?

Reklamy

Cibuľa – hoci je štipľavá a trochu páchne – mala vždy svojich priaznivcov a ctiteľov. Starí Egypťania ju doslova milovali. Jej jednotlivé vrstvy im totiž pripomínali špirálu a nekonečnosť života.

Preto ju dávali mŕtvym na oči, hrudník, uši a panvové dno, aby ich štipľavý pach cibule znovu prebudil a dal im možnosť začať nový život v inej dimenzii… Zo starého Egypta sa potom cibuľa dostala v 4. storočí do Grécka, kde bola považovaná za prírodný liek na čistenie krvi a posilnenie organizmu.

Preto sa stala jednou z najdôležitejších potravín pre gréckych gladiátorov. Napodiv si na nej pochutnávali aj manželia a milenci, pretože sa hovorilo, že aromatická zelenina je silné afrodiziakum.

Prírodné antibiotikum

Dnes je cibuľa bežnou súčasťou jedálnička. Tvoria základ všetkých omáčok, gulášov, mäsových, rybích, ale aj zeleninových pokrmov. Narazíte na ňu ale aj v nátierkach, na chlebíčkoch alebo v slanom pečive.

Okrem špecifickej chuti má cibuľa aj množstvo liečivých účinkov, ktoré sa využívajú aj v dnešnej alternatívnej medicíne. Zelenina totiž obsahuje množstvo výživných látok, ktoré ľudské telo potrebuje.

Ide najmä o prírodné antibiotikum alicín, ale aj kyselinu listovú, karotén, vitamín B, C, E a tiež množstvo minerálov (najmä jód, horčík, vápnik, sodík a železo).

Vďaka detoxikačným účinkom je cibuľa to pravé orechové pri liečbe sezónnych chrípok, prechladnutiach a angínach. Ako ju môžete využiť ako prírodný liek?

Uvarte si cibuľový čaj

Trápi vás nádcha, kašeľ a ste slabí akú mucha? Uvarte si cibuľový čaj. Ako na to: Olúpte a nakrájajte dve cibule. Zmes nasypte do hrnca a zalejte 500 ml vody. Zmes varte 10 – 15 minút a potom odstavte, sceďte, prípadne ochuťte medom alebo cukrom.

Niekedy sa môže stať, že cibuľový čaj je príliš aromatický a môže vás dráždiť. Túto nepríjemnosť zmiernite, keď do horúceho nápoja dáte plátok masla. Náš tip: Vadí vám intenzívna cibuľová chuť?

Nápoj môžete urobiť lahodnejšie, keď ho zvaríte s korením. Výborný je napríklad klinček, nasekaný zázvor alebo citrónová kôra.

Zábal na nohy

Na chodidlách sú rôzne nervové zakončenia, ktoré súvisia s fungovaním dôležitých orgánov. Využite to a pripravte si cibuľový zábal na nohy, ktorý zníži horúčku a zmierni vaše prechladnutie.

Ako na to: Olúpte a nasekajte cibuľu. Navrstvite ju do mikroténovej fólie a obaľte okolo chodidiel. Skúste so zábalom zaspať, prípadne ho nechajte aspoň dve až tri hodiny pôsobiť. Uľaví vám napríklad pri prechladnutí a virózach.

Medovo-cibuľový sirup

Upokojí bolesti v krku aj kašeľ. Je to tiež skvelá medicína na podporu imunity! Ako si ho pripravíte: Nakrájajte na kolieska 1 veľkú cibuľu. Zeleninu nasypte do rajnice spoločne s trochou lesného medu, strúhaným zázvorom, mletým cesnakom alebo čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou.

Zmes zahrievajte na nízku teplotu zhruba 30 minút, aby cibuľa pustila šťavu. Hotovú zmes (vrátane cibule) nalejte do pohára a uzavrite. Vychladnutý cibuľový med skladujte v chladničke, vydrží vám tam až šesť mesiacov

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!