Pozor na semienka z cukiet: Ak s nimi nebudete správne nakladať, môžu byť jedovaté

Publikované: 13 augusta 2024Prečítané: 221Značky: , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Patríte medzi nadšených konzumentov cukiet? Buďte opatrní, za istých okolností môžu byť nielen ich semienka jedovaté.

Cukety sú značne obľúbenou zeleninou, ktorá je nielen chutí, ale hodí sa aj do mnohých pokrmov. Jej uplatnenie je skutočne pestré.

Akonáhle nastane obdobie jej plodenia, chrlia plody všetkých veľkostí doslova po kilogramoch. Buďte však pri jej konzumácii aj zbieraní semienok obozretní, táto zelenina môže byť aj zdrojom nebezpečnej otravy.

Pozor na horké cukety

Pokiaľ sú cukety jedovaté, je to prítomnosťou vysokých hodnôt látky zvanej cucurbitacín. Práve ona je priamou príčinou mnohých nepríjemných otráv a silne horkastej chuti, ktorá je jasnou indíciou.

Čím viac je jej v zelenine obsiahnutých, tým je horšia. Takým cuketám sa celkom iste vyhýbajte a nekonzumujte ich. Tiež z nich nezbierajte ani semienka, vypestované cukety by z nich boli tiež toxické.

Ako sa otrava prejavuje

Otrava cucurbitacínom má väčšinou mierny priebeh. V malom množstve sú dokonca aj prínosné, pretože stimulujú produkciu žalúdočných štiav a podporujú tak trávenie.

Pokiaľ je však tejto látky v cuketách veľa, otrava sa najčastejšie prejavuje až niekoľko hodín po konzumácii. V lepšom prípade je takmer bez príznakov, ale často vyvoláva žalúdočnú nevoľnosť a hnačky.

Možné príčiny

Množstvo jedovatých obranných látok v rastline rastie na základe rôznych vonkajších faktorov. Medzi najčastejšie patrí stres, sucho, nevhodná zemina, vysoké teploty aj prítomnosť škodcov.

Pokiaľ má cuketa nevhodné podmienky na rast, bráni sa práve produkciou cucurbitacínov.

Mladé plody sú najlepšie

Toxické látky sa vykytujú najmä u starších a prezretých plodov, a to predovšetkým v okolí stopiek. Pokiaľ sa teda chcete otrave vyhnúť, vždy zberajte plody mladé, ktoré majú hladkú a tenkú šupku.

Zber vlastných semienok

Pokiaľ chcete budúci rok pestovať cukety z vlastných semienok, vždy ich odoberajte z cukiet, ktoré nie sú horké. Napriek tomu, že je nutné taký kus nechať dozrieť čo najdlhšie, je to nevyhnutné!

Cuketa určená na zber semien by mala mať vždy tvrdú šupku, do ktorej sa niekedy ťažko dostáva.

Preto v takom prípade neváhajte použiť na jej rozpolenie napríklad sekáčik na mäso. Vydlabajte semienka lyžicou, vložte ich aj s okolitou hubovitou hmotou do nádoby s trochou vody a nechajte dva dni fermentovať.

Následne prilejte väčšie množstvo vody, prázdne nepoužiteľné semienka vyplávajú na povrch, zdravé klesnú ku dnu. Preceďte ich cez sitko a prepláchnite v čistej vode, aby ste sa zbavili všetkých prípadných nečistôt.

Nakoniec nechajte semienka sušiť na suchom a teplom mieste. Skladujte v papierovom vrecku v chlade a tme.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!