Najlepší prírodný urýchľovač kompostu pravdepodobne denne vyhadzujete! Pomôže však aj lacná tabletka z lekárne

Publikované: 20 júla 2024Prečítané: 407Značky: , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Pomysleli ste si niekedy pri vyhadzovaní šupiek či zvyškov jedla, že sa možno zbavujete veľmi cenného odpadu? Určite je to tak, pretože veľa z toho, čo končí v odpadkovom koši a kontajneri, by mohlo byť skvelým urýchľovačom na zrenie kompostu.

To, čo každý deň vyhadzujete, sa môže stať skvelým urýchľovačom kompostu. Za čo by iní dali neviem čo, vy jednoducho vyhadzujete do odpadu. Alebo máte doma kompost a nevedomky sa zbavujete vzácneho materiálu?

Urýchľovače kompostu sú prírodné látky, ktoré pomáhajú zrýchliť rozklad organického materiálu. Kompost tak dozreje oveľa rýchlejšie. A často sú to zvyšky zeleniny, ovocia alebo pokrmov.

Chce to zelenú

Pridávate do kompostu iba záhradný odpad ako suché lístie či opadané vetvy? Rozklad kompostu sa tak značne spomalí. Váš kompost potrebuje aj zelené materiály, ako je pokosená tráva, zvyšky zeleniny či ovocia.

Sú bohaté na dusík a urýchlia proces rozkladu. Dajte však pozor, do kompostu nepatrí zhnité alebo plesnivé ovocie či zelenina.

Čajové sáčky

Pijete radi čaj? Pokiaľ z použitých čajových sáčkov odstránite všetky nálepky a kovové svorky, sú pre váš kompost doslova lahôdkou. Patrí tam aj sypaný použitý čaj zo sitka. Čajové lístky pomáhajú udržiavať optimálnu pH hodnotu.

Aspirín aj ryža

Možno ste nevedeli, že na kompost môžete vyhadzovať aj zvyšky ryže a dokonca aj cestovín. Sú totiž skvelým zdrojom potravy pre mikroorganizmy, ktoré rozkladajú organické zvyšky.

A tieto mikroorganizmy rastú aj vďaka kyseline salicylovej, preto môžete do kompostu pridať aj aspirín. Skontrolujte preto lekárničku, ak objavíte niekoľko tabliet, rozpustite ich v teplej vode a roztokom zalejte kompost.

Kávový grunt

čDoslova pochúťkou pre kompost je kávový grunt. Obsahuje dusík, živinu pre mikroorganizmy, ktoré v komposte rozkladajú všetky organické materiály. Má tiež vláknitú štruktúru, ktorá prispieva k lepšiemu vetraniu kompostu.

Výhodou kávovej usadeniny je aj to, že má obvykle mierne kyslé pH, ktoré pomáha regulovať aj pH kompostu a tým zrýchľovať kompostovací proces. Navyše má schopnosť pohlcovať nepríjemný zápach. A dobrá rada na záver: Kávový grunt pred vyhodením na kompost usušte.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!