Moje jahody sú sladšie ako zvyčajne. Na radu mojej kamarátky som ich počas plodenia zaliala touto zmesou
Zdieľať článok na socialných sieťach
Mnoho záhradkárov sa pýta, ako urobiť jahody čo najsladšie? Obsah cukru v bobuliach ovplyvňujú tieto faktory: odroda jahôd, množstvo slnka (čím ho je viac, tým sú jahody sladšie) a samozrejme obsah živín v pôde.

Toto sú 3 hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú sladkosť jahôd. Ak je všetko jasné s odrodou a slnkom, veľmi často vznikajú nezodpovedané otázky o 3. bode.
Aké konkrétne látky by sa mali jahodám podávať, aby sa zvýšila sladkosť bobúľ? Poviem vám o 2 nutričných prvkoch, vďaka ktorým sú bobule skutočne sladšie, je to vedecky dokázané.
Prvým prvkom je draslík počas kvitnutia a plodenia, veľa draslíka je potrebné na aktívnu produkciu cukrov.
Ideálnym riešením je dať svojim jahodám síran draselný. Toto hnojivo obsahuje rýchlo stráviteľný draslík a je cenené pre to, že neobsahuje chlór, čo znamená, že ho možno efektívne využiť na pestovanie plodín citlivých na tento prvok a jahody sú tu na poprednom mieste.
Hnojivo má priamy vplyv na rast, vývoj, kvitnutie a plodenie jahôd, zvyšuje odolnosť voči poveternostným vplyvom, chorobám a škodcom, zvyšuje cukor v plodoch a zvyšuje mrazuvzdornosť.
Na 10 litrov vody budete potrebovať 1 polievkovú lyžicu síranu draselného.
Druhou zložkou je kyselina boritá. Kyselina boritá, okrem všetkých ostatných pozitívnych vlastností jahôd, tiež zlepšuje chuť bobúľ, vďaka čomu sú sladšie a šťavnatejšie.
Zrieďte 2 gramy kyseliny boritej v samostatnej malej nádobe horúcou vodou a pridajte do 10 litrov síranu draselného, premiešajte a nalejte do kanvy s rozprašovačom.
Je dôležité, aby bobule absorbovali túto výživu z listu aj zo zeme. 2 takéto hnojenia s intervalom 7-10 dní počas obdobia kvitnutia a plodenia urobia vašu úrodu jahôd veľkou a sladkou.
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež

Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!