Lepší spôsob uskladnenia veľkej úrody kôpru na zimu nepoznám. Pripravte si túto pastu!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Kôpor môžete skladovať buď zmrazený alebo sušený. Mrazený lepšie uchová svoju chuť a vôňu, ako aj nutričné hodnoty.
Ale najlepší spôsob, ako uchovať kôpor, je vo forme tejto všestrannej pasty, ktorú možno použiť mnohými rôznymi spôsobmi.
Pridávam ho do cestovín, k mäsu, do šalátov či polievok. Úžasne obohatí chuť jedál kôprovou príchuťou, ale aj s inými prísadami.
Kôprová pasta na zimu
Ingrediencie:
- Kôpor - 400 g (vrátane stoniek)
- Vlašské orechy - 80 g
- Cesnak - 4-5 strúčikov (mám veľké strúčiky)
- Kôra z 1 citróna
- Šťava z 1 citróna
- Cukor - 1 lyžička
- Soľ - 1,5 lyžičky
- Slnečnicový olej - 150-180 ml.
- Zaváracie poháre 0,4 l - 2 ks
Príprava:
1. Nasekajte kôpor spolu so stonkami a vložte ho do misky mixéra.
2. Pridajte cesnak, kôru a šťavu z jedného citróna.
3. Vlašské orechy zalejte vriacou vodou, nechajte 5 minút odstáť a potom ich opečte na suchej panvici do zlatista.
4. Pražené orechy mierne ochlaďte a vložte do mixéra.
5. Pridajte cukor, soľ, olej a rozdrvte na homogénnu hmotu.
6. Hotovú pastu preložte do suchých, čistých pohárov, zatvorte viečkom a uložte do chladničky alebo pivnice.
V tejto forme môže byť pasta skladovaná až dva mesiace. Pre dlhšie skladovanie vložte pastu do sáčkov a poháre zmrazte alebo pasterizujte.
Takýto pohár je ideálna na rýchlu večeru použitím s cestovinami alebo zemiakmi! Stačí zmiešať s teplými cestovinami a máme chutnú večeru bez varenia. Oveľa lepšie ako pesto!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!