Pokiaľ na vás niečo lezie a nechcete alebo nemôžete bežať do lekárne, vyskúšajte nejaké z bylinných babských receptov, ktoré príznaky typického jesenného prechladnutia zmiernia. Vyberú si tí, ktorí majú radi čaje, ale aj tí, ktorí radšej trochu alkoholu.

Reklamy

Vybrali sme desať surovín, ktoré na jeseň dozrievajú alebo sú bežne na zohnanie. Doma si z nich môžete pripraviť nápoje, ktoré pomôžu v boji s bacilmi a nachladnutím.

Kurkuma s medom

Začneme hneď univerzálnym posilňujúcim nápojom, ktorého ingrediencie sa považujú za prírodné antibiotiká. Stačí vo vlažnej vode rozmiešať lyžičku kurkumy s lyžičkou medu.

Vznikne oranžový nápoj, ktorý by ste mali ihneď vypiť, aby kurkuma neklesla ku dnu. Nepoužívajte horúcu vodu a to hlavne kvôli medu, ktorý by sa mal dávať do nápojov s maximálnou teplotou 60 °C, aby si zachoval svoje liečivé účinky.

Cesnaková voda

Ďalším obľúbeným prírodným antibiotikom je cesnak. Tento nápoj je pre silné povahy, ale funguje ako prevencia prechladnutia.

Strúčik cesnaku prelisujeme alebo nadrvíme a zalejeme ho vlažnou prevarenou vodou. Ihneď pijeme. Pokiaľ je chuť cesnaku veľmi silná, môžeme nápoj dosladiť medom.

Likér z aronie

Aróniu alebo čiernu jarabinu môžete pestovať na záhrade. Kríky vytvoria živé ploty a na jeseň si užijete ich zdravé plody. Tie je potrebné macerovať v alkohole a následne zaliať cukrovým roztokom.

Recept na likér je zložitejší, ale stojí za to ho vyskúšať.

Aróniu (asi 1kg) dáme do sklenenej fľaše, zalejeme 1 l domácim alkoholom alebo vodkou, zakryjeme a necháme macerovať dva až tri týždne v chlade.

Každý deň dôkladne pretrepeme. Potom zvaríme 1l vody s 1 kg cukru a vychladnutý cukrový roztok nalejeme k jarabinám. Zakryjeme a necháme stáť ďalšie dva týždne, opäť každý deň premiešame.

Potom likér scedíme do fliaš a skladujeme v chlade.

Medvedie mlieko

Niekto ho užíva pred spaním, ale medvedie mlieko pomôže aj v sychravých jesenných dňoch . Zmiešajte hrnček mlieka s malým panákom rumu a dvoma lyžicami medu a máte hotovo.

Mlieko poskytne telu výživu, med zase pôsobí protizápalovo. Nápoj si môžete vylepšiť korením, napríklad vyššie spomínanou kurkumou!

Badyánový čaj

Len málokto použije badián aj inde ako do zmesi na perníkové korenie alebo na výrobu vianočných ozdôb. Toto exotické korenie má ale aj liečivé účinky.

Badián obsahuje anetol, linalool, kyselinu shikimovú a oseltamivir, čo sú látky s antibakteriálnymi, antivirotickými, antimikrobiálnymi a protizápalovými účinkami.

Stačí jednu hviezdičku badiánu zaliať vriacou vodou, následne nápoj dosladiť medom a máte posilňujúci drink ideálny, keď vonku začne liať ako z konvy.

Cibuľová šťava

Ak vás trápi kašeľ, siahnite po cibuli. Pomôže s odkašliavaním . Klasickým trikom je cibuľová šťava. Tú pripravíte tak, že nastrúhanú cibuľu posypete cukrom.

Zmes dáte do chladu (pokojne do chladničky) a šťavu, ktorú cibuľa pustí, budete užívať po dvoch lyžičkách niekoľkokrát denne, ale nikdy nie na noc!

Zle by sa vám spalo, pretože vás šťava bude nútiť kašľať.

Šípkový sirup

Šípky sú asi najobľúbenejšími jesennými plodmi. Okrem klasického čaju môžeme v boji proti nachladnutiu vyskúšať aj šípkový sirup.

Príprava je ťažšia, ale ak vám chutí čaj, sirup by ste mali skúsiť tiež. Pripravíte z neho malinovky alebo ho môžete maškrtiť po lyžičkách.

Rakytníkový čaj

Už takmer mýtický rakytník , ktorému sa pripisujú všelijaké liečivé účinky, využijete hlavne na jeseň. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a môžete si z neho pripraviť skvelý čaj.

Rakytník zoženiete väčšinou na trhoch, pokiaľ ho sami nepestujete alebo neviete, kde rastie. Tento čaj sa pripravuje trochu inak.

Najprv nadrvíme bobule rakytníka, zalejeme ich vlažnou vodou a zmes privedieme do varu. Nápoj varíme päť minút. Môžeme dosladiť medom.

Trnkový čaj

Trnky pomôžu v čase, keď všade hrozí prechladnutie. Čaj pripravíte podobne ako ten rakytníkový.

Trnky dáme do vlažnej vody, necháme ich desať minút macerovať, následne ich päť minút povaríme. Nápoj dosladíme medom.

Trnkový čaj je ideálny piť dvakrát denne vždy pred jedlom.

Tymianové víno

Počuli ste už o bylinkových vínach ? Môžete si ich pripraviť doma. To tymianové má posilniť organizmus. To je presne to, čo na jeseň potrebujeme.

Použite lacnejšie víno (alebo to, ktoré vám niekto dal a vy viete, že vám veľmi nechutí, bylinky ho vylepšia).

Do čistej fľaše dajte vetvička tymianu a ďalšie bylinky, napríklad namletý badián alebo muškátový oriešok či kus škorice. Môžete tiež pridať na kúsky nakrájaný zázvor, ktorý vínu dodá šmrnc.

Fľašu naplňte vínom tak, aby bylinky boli pod hladinou. Dva týždne uchovávajte v chladničke a každý deň pretrepte. Za štrnásť dní máte hotové bylinkové víno!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!