Lahodný dezert, na ktorom si vždy pochutíme „ĽADOVÉ KOCKY“!

Publikované: 12 decembra 2024Prečítané: 54Značky: ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Lahodný dezert, na ktorom si vždy pochutíme „ĽADOVÉ KOCKY“!

INGREDIENCIE cesto

  • 4 vajcia
  • 4PL hladká múka
  • 4PL kryštálový cukor
  • 2PL kakao1čl prášok do pečiva
  • štipka soli
  • NA POLIATIE: 3dl voda + 80g cukor

INGREDIENCIE krém

  • 800ml mlieko
  • 5PL hladká múka
  • 4PL kryštálový cukor
  • 3PL kukuričný škrob

INGREDIENCIE poleva

  • 100g horká čokoláda
  • 100ml smotana na šľahanie
  • 2bal. vanilínový cukor
  • 2čl vanilkový extrakt
  • 120g maslo

Postup

V mise si zmiešame sypké suroviny - múka, kakao, prášok do pečiva.

Bielky vyšľaháme so štipkou soli a 2PL cukru na sneh. Žĺtky s 2PL cukru vyšľaháme, kým zmes zbledne. Sneh jemne vmiešame k žĺtkovej zmesi, nakoniec primiešame sypké suroviny, dobre premiešame.

Pripravené cesto navrstvíme do formy alebo hlbokého malého plechu vystlaného papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.

Na poliatie korpusu si uvaríme vodu s cukrom, približne 5 minút, cukor musí byť rozpustený. Hotový sirup necháme trochu vychladnúť a ešte teplým polejeme teplý(nie horúci) koláč.

6dl mlieka dáme variť do hrnca spolu s cukrom. Vo zvyšnom mlieku metličkou rozmiešame múku, škrob, van. cukor na hladkú zmes(bez hrudiek). Po zovretí mlieka prilejeme pripravenú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém.

Maslo si vyšľaháme do penista a postupne k nemu prišľaháme vychladnutý krém. Hotový krém natrieme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky.

V hrnci si zohrejeme smotanu(neprivedieme k varu). Čokoládu nalámeme na kúsky a pridáme k nej horúcu smotanu, miešame, pokým sa čokoláda rozpustí. Hotovou polevou polejem pripravený koláč a necháme aspoň niekoľko hodín chladiť, ideálne cez noc.

Dobrú chuť!

Zdieľať článok na socialných sieťach