20+ skvelých kuchárskych trikov, ktoré učia šéfkuchárov na špičkových kurzoch a školeniach

Publikované: 5 februára 2021Prečítané: 4975Značky: , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Radi trávite čas v kuchyni, ale nikdy ste nemali stať sa profesionálnym kuchárom? Chceli by ste variť chutné a krásne jedlá, vyskúšať viac nových receptov a naučiť sa niekoľko skvelých kuchynských trikov od skutočných kuchárskych majstrov? Naučte sa viac ako 20 skvelých kuchárskych trikov, ktoré učia šéfkuchárov na špičkových kurzoch a školeniach.

  • Rôzne workshopy a kurzy varenia majú veľa výhod. Naučíte sa nielen variť, ale kuchári vám ukážu aj stovky trikov. Zozbierali sme pre vás niekoľko kuchárskych trikov, ktoré vám spríjemnia čas strávený v kuchyni a v neposlednom rade sa naučíte niečo nové. Na konci článku si prezradím tajomstvo úspešného pohostenia pre návštevu.
  • Ovsené vločky nie sú jedinou zdravou voľbou pre lenivé raňajky. Ak do šálky pohánky pridáte 2 šálky vody a necháte ju cez noc namočenú, pohánka napučí a bude jedlá, zatiaľ čo bude surová. Musíte len pridať akékoľvek potraviny, ktoré máte radi na vylepšenie chuti, napríklad mlieko, bobule, orechy, škoricu alebo kardamon.
  • Ak chcete pripraviť aromatické oleje z čerstvých bylín, najskôr bylinky namočte na pár hodín do octu a až potom ich pridajte do oleja. Týmto spôsobom zabijete baktérie a bylinky nezačnú časom hniť.
  • Ak potrebujete citrónovú kôru, ale neviete, ako využiť zvyšok citrónu, pripravte si ľahký krémeš s citrónovou šťavou, ktorý sa hodí k toastom a palacinkám a používa sa ako náplň do pečiva. Zmiešajte citrónovú kôru so šťavou z dvoch citrónov, 50 g masla a 100 g cukru na panvici a za tepla miešajte, kým sa maslo nerozpustí. Potom pomocou metličky vmiešajte 2 rozšľahané vajíčka a miešajte na teple asi 10 minút do zhustnutia. Cez sitko nalejte do sklenených nádob. V chladničke vám vydrží 2 týždne.
  • Aby boli palacinky z tvarohu nadýchanejšie, stačí tvaroh pretlačiť cez jemné sitko. Ak sa chcete posunúť na ďalšiu úroveň, nahraďte pšeničnú múku ryžovou. V takom prípade si palacinky lepšie udržia svoj tvar, budú mať menej kalórií a vyjdú z panvice s lahodnou zlatou kôrkou.

  • Aby bolo mleté mäso v domácich plnených knedlíkoch šťavnatejšie, pridajte do mletého mäsa trochu zrôsolovateného vývaru. Toto je trik z japonskej kuchyne a perfektne funguje s rôznymi druhmi knedlí.
  • Jedným z najväčších odhalení bude skutočnosť, že by ste nemali dávať mäso do studenej vody, ak robíte vývar. Šťavy, ktoré mäso uvoľňujú v studenej vode, sa zrážajú, keď voda vrie (pretože ide o živočíšne bielkoviny), a vďaka tomu budú plávať na povrchu vody a vytvárajú veľmi nevábnu penu. Ak chcete pripraviť priehľadný a zdravý vývar, vložte mäso do vody, keď je teplota vody asi 60°C. To, že je voda dostatočne horúca, zistíte, keď uvidíte, že sa začnú objavovať prvé malé bublinky.
  • Strúhanka nie je vaša jediná možnosť, ak chcete obalovať mäso. Môžete tiež použiť ovos, kukuričnú krupicu alebo zemiakové lupienky. Pred obalením mäsa v nich budete musieť tieto ingrediencie nahrubo rozdrviť, ale buďte opatrní a nepremieňajte ich na prach.
  • Ak sa chystáte obalovať strúhankou s ryby, mäso alebo syr, na chvíľu ho nechajte zakryté strúhankou. Takto sa drobky lepšie nalepia. Potom pred vyprážaním chvíľu počkajte, aby trojobal stuhol
  • Ak chcete pripraviť šťavnaté a nízkotučné fašírky, nahraďte časť mletého mäsa kvalitným tvarohom. Do týchto fašírok nie je potrebné dávať žiadne pečivo.

  • Aby ste sa nemuseli trápiť s vyberaním citrusovej kôry z jemného strúhadla, vložte naň plastovú fóliu a až potom začnite strúhať. Keď ste hotoví, jednoducho odlepte obal a zbavte ho zvyškov kôry. Tento trik sa dá použiť aj vtedy, keď potrebujete nastrúhať syr.
  • Potravinová fólia pomáha pri skladovaní jedla, ale robota s ňou je niekedy veľmi obtiažna. Skúste ju skladovať v chladničke a bude radosť s nou pracovať.
  • Ak potrebujete navážiť viskózne a lepkavé produkty ako med, sirup alebo arašidové maslo, namočte lyžicu alebo odmerku do rastlinného oleja. Takto z neho každý lepkavý produkt rýchlejšie vytečie, stratíte menej jedla a umývanie riadu bude tiež jednoduchšie.
  • Aby boli fašírky čisté a bacuľaté bez hrudiek v strede, urobte prstom v strede fašírok malú jamku, než ich dáte na gril, do rúry alebo na panvicu.
  • Keď do jedla pridávate korenie, použite namiesto lyžičiek a šejkerov prsty. A mali by ste držať ruku vysoko nad miskou, nie preto, že to vyzerá dobre, ale preto, že to zabraňuje tomu, aby sa korenie zhromaždilo iba na jednom mieste a niektoré časti jedla zostali bez korenia.

  • Vždy by ste mali otočiť rukoväte panvíc od okraja sporáka, aby ste ich pri varení náhodou nezasiahli, aby ste sa nezašpinili alebo, čo je ešte horšie, aby ste sa nespálili horúcim jedlom.
  • Keď pridávate dresingy do zelených šalátov, mali by ste najskôr pridať soľ a až potom dresing nalievať. Soľ pomáha otvoriť chuť. Pridajte zálievku po bokoch misy a nelejte ju do stredu, ak chcete, aby bola vaša zelenina lesklá z oleja, namiesto toho, aby ste sa v nej kúpali.
  • Alternatívu k drahému syru mascarpone, ktorý sa používa v mnohých dezertoch, môžete ľahko vyrobiť z plnotučnej kyslej smotany a citrónovej šťavy. Citrónová šťava okyslí kyslú smotanu, potom ju zahrejte, ale nie do varu a po zohriati ochlaďte.
  • Obyčajný perličkový jačmeň sa môže stať základom pre celý rad jedál zvaných orzotto alebo perlotto. Tieto jedlá sa pripravujú rovnako ako slávne rizoto, ale namiesto ryže sa používa perličkový jačmeň.
  • Škorica nie je len na dezerty. Môžete ju použiť na dusenie hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa, môžete ju pridať do mletého mäsa alebo z nej pripraviť suchú marinádu na mäso. Dodáva jedlám mierne sladkú chuť, ktorá sa hodí k jedlám z čínskej kuchyne.

  • Ak si chcete doma vyrobiť hustú kávovú penu bez vynaloženia veľkého úsilia, vezmite si plnotučné mlieko, rozšľahajte ho akýmkoľvek spôsobom a vložte ho na 10 – 15 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Vďaka tomuto postupu bude pena hustejšia, bohatšia a dlho nestratí svoj objem. Mlieko vyšľahájte v samostatnej nádobe, pretože je pohodlnejšie ho nalievať do pohárov. Potom ho v sklenenom pohári zohrejem v mikrovlnke. Ale aj keď sa pena nalieva z jednej šálky do druhej, stále nestráca svoj objem.
  • Aby ostrie mixéra a mlynčekov na kávu zostali ostré, stačí s nimi raz mesačne zomlieť trochu hrubozrnnej soli. Mletú soľ potom môžete použiť pri varení.
  • Chcete si pripraviť exkluzívne palacinky? Recept na cesto je samozrejme dôležite, ale konečný výsledok bude vyzerať úplne perfektne, ak pri príprave svojich palaciniek na panvici použijete vykrajovače alebo krájač na vajcia.
  • Ak chcete dať hubám zlatistú farbu, začnite ich smažiť na suchej panvici. Keď sa z húb odparí tekutina, pridáme olej. Potom takmer na konci procesu varenia pridajte trochu soli.

  • Ak chcete urobiť kašírované vajcia bez problémov, rozbite vajíčko na malé sitko, nechajte najtekutejšiu časť bielka odkvapkať a opatrne ho vložte do vriacej okyslenej vody.
  • Jedlá je biela aj zelená časť póru. Zelená časť chutí dobre s praženicami, panvičkami, pirohmi, šalátmi a môže nahradiť zelenú cibuľu. A časť póru s koreňmi môžete umiestniť do pohára alebo nádoby naplnenej trochou vody a položiť ju na parapet, kde bude mať rastlina dostatok slnečného žiarenia. Pór potom začne opäť pribúdať. Tento trik funguje aj s mladou zelenou cibuľkou, zelerom a šalátovými listami.
  • Domáce jedlo sa od kuchárskeho majstrovského diela niekedy líši iba v jednej veci – prezentácií. Najjednoduchší spôsob podávania hlavných jedál je použitie širokých monochromatických tanierov (biely, čierny alebo modrý) bez toho, aby sa na ne naskladalo príliš veľa jedla a nerozložilo sa až po okraje. Pokúste sa rovnomerne usporiadať jedlo v strede a až potom na vrch misky položte jednu alebo dve svetlé prísady.

Bonus:

Usporiadanie dobrej párty spočíva v tajomstve. Znie to asi takto: „Niečo staré, niečo nové, niečo kúpené a niečo, čo zostalo po včerajšku.“ To znamená, že by ste si ako hlavné jedlo mali pripraviť niečo, čo ste už mnohokrát varili, takže nebudú žiadne problémy ani závady. Ako občerstvenie, prílohu alebo dezert môžete podať niečo nové, čo ste pre svojich hostí nikdy predtým nepripravovali.

Nie je nič zlé na tom, ak svojim hosťom doprajete niektoré jedlá, ktoré ste si kúpili. Môže to byť koláč alebo pečivo z cukrárne, rôzne druhy syrov alebo koláče s kaviárom. A posledná rada: Aby ste sa z varenia príliš neunavili, vyberte si jedlo, ktoré si môžete uvariť vopred, prípadne ho stačí vložiť do rúry či mikrovlnky.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: brightside.me

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!