Zmiešajte ich so saponátom a rozotrite po panvici alebo hrnci. O chvíľku bude ako nová s minimom úsilia
Zdieľať článok na socialných sieťach
Je bežné, že panvice a hrnce používaním sčernajú. Namiesto toho, aby ste sa uchyľovali k drahým chemikáliám, existuje niekoľko domácich trikov, ktoré môžete použiť na odstránenie pripálenej mastnoty a zvyškov jedla.
Pripálená panvica je problémom mnohých domácností. Často sme svedkami vylievania tuku pri vyprážaní, ktorý zanecháva trvalé stopy. Ak je teplota pri varení príliš vysoká, pripálenie sa stáva nevyhnutným – najmä ak zabudneme jedlo premiešať.
Časom sa na dne a bokoch panvice nahromadia nečistoty, čo vedie k trvalému poškodeniu povrchu.
Špinavá panvica kazí nielen estetiku našej kuchyne, ale ovplyvňuje aj jej životnosť. Pravidelné čistenie a údržba kuchynského riadu je kľúčom k tomu, aby ste sa takýmto situáciám vyhli. Našťastie existujú domáce opravné prostriedky, ktoré vám môžu pomôcť v boji proti škvrnám.
Vyčistite panvicu vaječnými škrupinami
Ak vám z nejakého dôvodu ostanú škrupiny z vajec , nevyhadzujte ich. Budú sa vám hodiť pri čistení pripálenej panvice. To je nielen lacné, ale aj mimoriadne efektívne.
Stačí použiť škrupiny z troch alebo štyroch vajec, ktoré dôkladne rozdrvíte v mixéri, kým sa nevytvorí prášok. Rozložíme ich na navlhčený povrch panvice. Pridajte niekoľko kvapiek prostriedku na umývanie riadu alebo kvapku citrónovej šťavy.
Prášok zo šupiek opatrne votrite do spálených miest, najlepšie hubkou na umývanie riadu. Netlačte však príliš silno, aby ste nepoškodili povrch panvice. Po chvíli drhnutia opláchnite riad vlažnou vodou a umyte ako obvykle.
Domáce prostriedky na spálenú panvicu
Jedným z najobľúbenejších spôsobov čistenia pripálenej panvice je tiež použitie bieleho octu a sódy bikarbóny. Na dno panvice nasypte sódu bikarbónu a zalejte ju prostriedkom na umývanie riadu.
Potom ju prikryte papierovou utierkou a zalejte bielym octom, aby dobre nasiakol. Asi po 30 minútach nečistoty ľahko odstránite. Stačí ich len zotrieť.
Ďalšou netradičnou metódou je použitie kečupu. Paradajkový pretlak vďaka obsahu octu a kyseliny citrónovej účinne odstraňuje pripáleniny. Jednoducho ho nalejte na povrch panvice, pridajte trochu vody a zohrejte na miernom ohni, vyhýbajte sa varu. Po hodine panvicu umyte vodou a očistite drsnou stranou špongie.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!