VIANOČNÝ zemiakový ŠALÁT nemôže byť bez domácej MAJONÉZY! Každý rok ju pripravujem podľa tohto starého receptu

Publikované: 13 decembra 2024Prečítané: 19Značky: , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Recept na túto majonézu nájdete v kuchárskych knihách zo 70. rokov . A jedno je naozaj isté – v tejto majonéze vám naozaj lyžica stojí a nespadne.

Je hustá, hladká a lesklá. Neobsahuje žiadne stabilizátory, farbivá ani konzervačné látky. Čo viac si môžeme priať? Snáď už len dokonalú chuť...

Preto je oveľa zdravšie ako priemyselné, kupovaná v obchode.

Hodí sa do každého šalátu, ako príloha k chlebíkom, grilovaným mäsám alebo ako základ dipov. Teraz vám však určite príde vhod do dokonalého vianočného šalátu.

Recept na domácu majonézu

Ingrediencie:

  • rastlinný alebo olivový olej 250 ml
  • vajcia 2 ks
  • horčica 1 lyžička
  • 1 lyžička práškového cukru
  • soľ 1/4 lyžičky
  • šťava z polovice citróna

Postup:

Suroviny vyberte vopred z chladničky. Nechajte ich zohriať na izbovú teplotu. Najlepšia teplota na prípravu majonézy je okolo 20 stupňov.

Oddeľte bielka od žĺtkov. Vytlačte citrónovú šťavu a pridajte do nej práškový cukor.

Vložte žĺtky, horčicu a soľ do misky mixéra.

Pustite na nízke otáčky.

Postupne po malých kvapkách pridávame olej a stále šľaháme. Keď hmota začne hustnúť, môžete už olej prilievať tenkým pramienkom.

Medzitým pridáme citrónovú šťavu s rozpusteným práškovým cukrom.

Majonézu mixujte, kým sa olej úplne nespotrebuje a nevytvorí sa hustá krémová konzistencia.

Majonéza je ihneď pripravená na konzumáciu. Dáme do chladničky na dvierka alebo horné police, pretože nemá rada príliš nízku teplotu, najvhodnejšia je +2 - +4 stupne.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!