VIANOČNÝ zemiakový ŠALÁT nemôže byť bez domácej MAJONÉZY! Každý rok ju pripravujem podľa tohto starého receptu
Zdieľať článok na socialných sieťach
Recept na túto majonézu nájdete v kuchárskych knihách zo 70. rokov . A jedno je naozaj isté – v tejto majonéze vám naozaj lyžica stojí a nespadne.
Je hustá, hladká a lesklá. Neobsahuje žiadne stabilizátory, farbivá ani konzervačné látky. Čo viac si môžeme priať? Snáď už len dokonalú chuť...
Preto je oveľa zdravšie ako priemyselné, kupovaná v obchode.
Hodí sa do každého šalátu, ako príloha k chlebíkom, grilovaným mäsám alebo ako základ dipov. Teraz vám však určite príde vhod do dokonalého vianočného šalátu.
Recept na domácu majonézu
Ingrediencie:
- rastlinný alebo olivový olej 250 ml
- vajcia 2 ks
- horčica 1 lyžička
- 1 lyžička práškového cukru
- soľ 1/4 lyžičky
- šťava z polovice citróna
Postup:
Suroviny vyberte vopred z chladničky. Nechajte ich zohriať na izbovú teplotu. Najlepšia teplota na prípravu majonézy je okolo 20 stupňov.
Oddeľte bielka od žĺtkov. Vytlačte citrónovú šťavu a pridajte do nej práškový cukor.
Vložte žĺtky, horčicu a soľ do misky mixéra.
Pustite na nízke otáčky.
Postupne po malých kvapkách pridávame olej a stále šľaháme. Keď hmota začne hustnúť, môžete už olej prilievať tenkým pramienkom.
Medzitým pridáme citrónovú šťavu s rozpusteným práškovým cukrom.
Majonézu mixujte, kým sa olej úplne nespotrebuje a nevytvorí sa hustá krémová konzistencia.
Majonéza je ihneď pripravená na konzumáciu. Dáme do chladničky na dvierka alebo horné police, pretože nemá rada príliš nízku teplotu, najvhodnejšia je +2 - +4 stupne.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!