Vďaka perfektnému triku už nikdy viac nebudem musieť odmrazovať mrazničku. Stačí, keď použijete toto
Zdieľať článok na socialných sieťach
Chcete sa v domácnosti vyhnúť zbytočne zvýšenej spotrebe energie? Tak to by ste mali vedieť, ako zabrániť nadmernej námraze v mrazničke!
Nadbytočný ľad v mrazničke je nielen nepríjemný, ale zároveň zbytočne zvyšuje spotrebu energie, a teda aj finančné náklady na domácnosť.
Pravidelné odmrazovanie je nutnosťou pre dobrý chod spotrebiča a rovnako aj pre jeho dlhšiu životnosť. Ako si možno ušetriť prácu, nadmerné námraze predchádzať a nepríjemnú situáciu riešiť?
Prečo námraza vzniká
Nadmerné množstvo ľadu vzniká v mrazničke v dôsledku teplotných výkyvov. Pri každom otvorení mrazničky sa do nej dostane teplý vzduch, ktorý sa na stenách ochladí a zmení sa na ľad. Čím častejšie sa spotrebič otvára, tým je vrstva ľadu väčšia.
Ako spomaliť tvorbu námrazy
Pri zatváraní mrazničky vždy dbajte na to, aby boli dvere správne uzavreté a pravidelne kontrolujte ich tesnenie. Skúste si zvyknúť otvárať mrazničku čo najmenej a vybrať naraz všetko, čo v daný moment potrebujete. Rovnako tak myslite na pravidelné odmrazovanie.
Ako správne odmrazovať
Najskôr vždy odpojte mrazničku od elektrickej siete. Všetky uložené potraviny premiestnite do chladničky alebo do mobilnej chladničky. Následne nechajte ľad úplne roztopiť.
Na urýchlenie môžete použiť misky s teplou vodou, ktoré umiestnite dovnútra mrazničky. Akonáhle ľad povolí, dôkladne spotrebič vyčistite teplou vodou a nechajte dôkladne vyschnúť. Až potom môžete mrazničku opätovne zapojiť.
Domáce triky proti námraze
Pokiaľ chcete tvorbu námrazy eliminovať, pomôže vám jedlá sóda. Akonáhle je mraznička odmrazená, vyčistite ju pomocou jedlej sódy, ktorú rozpustíte v teplej vode. Podobne funguje aj octová voda, ktorá má navyše antibakteriálne účinky a rovnako ako sóda pomáha odstraňovať pachy.
Pre správny a efektívny chod mrazničky je veľmi dôležité aj jej umiestnenie. Nikdy by sa nemal nachádzať v blízkosti zdroja tepla. Rovnako tak zaistite v okolí spotrebiča dostatočnú ventiláciu.
Pre menšiu námrazu udržujte v mrazničke optimálnu teplotu, ktorá by sa mala pohybovať medzi -18 °C až -20 °C. Nižšie teploty môžu spôsobiť rýchlejšiu tvorbu ľadu.
Nikdy nevkladajte do mrazničky vlhké potraviny, ktoré sú častou príčinou nadmernej námrazy. Pred uložením všetky suroviny riadne osušte.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!