Väčšina odrôd viniča dozrieva v našich klimatických podmienkach v období od augusta do novembra. Na správny zber hrozna potrebujete poznať pravidlá na určenie jeho zrelosti, zber a skladovanie.

Reklamy

V priemere sa zber hrozna začína v polovici septembra. Tu však veľa závisí od odrody, destinácie a regiónu.

Tento proces nie je potrebné uponáhľať, pretože hrozno po zbere už nedozrieva. Ale ak sa to urobí príliš neskoro, hrozno jednoducho zvädne.

Kedy zbierať hrozno

Včasný zber hrozna umožňuje zachovať atraktívnosť chuti a všetky užitočné vlastnosti hrozna.

Treba mať na pamäti, že je dosť ťažké určiť presný dátum zberu hrozna. Tento parameter ovplyvňuje jednak odroda viniča a miesto jeho rastu, ako aj množstvo ďalších faktorov.

Výrobcovia zbierajú rovnakú odrodu hrozna v rôznych časoch, aby získali rôzne požadované vlastnosti.

Preto už od prvého dňa dozrievania starostlivo sledujú ich stav, aby zabránili infekcii, prezretiu a poškodeniu úrody.

Zber sa zvyčajne začína 30-70 dní po vytvorení plodov, keď strapce začnú meniť farbu. V tomto štádiu sa zvyšuje obsah cukru a znižuje sa obsah kyselín v ovocí. Plody získavajú farbu zodpovedajúcu odrode, hromadia obzvlášť dôležité aromatické zlúčeniny a minerály.

Čas zberu hrozna závisí od účelu bobúľ.

Na priamu spotrebu zberáme, keď:

  • farba plodov zodpovedá odrode
  • v strapcoch sa nahromadila požadovaná hladina cukru
  • majú silnú aromatickú vôňu

Ak je hrozno určené na spracovanie, zbiera sa v štádiu takzvanej technickej zrelosti, keď je zrelé, ale stále mierne kyslé a menej aromatické.

Pri plánovaní času zberu treba brať do úvahy aj poveternostné podmienky – to znamená, že vonku by malo byť suché počasie, aby sa na strapcoch nerosilo.

Ak je chuť, farba a vôňa správna, zber môže začať.

Znalci vína by mali vedieť, že jeho chuťové a aromatické vlastnosti závisia od kvality hrozna. Plody by sa mali zbierať podľa nasledujúcich pravidiel:

  • nezbierajte po daždi, ráno alebo večer, keď je rosa alebo hmla
  • strapce sa nedajú odtrhnuť, treba ich odrezať
  • slnkom vyhriate strapce nie sú vhodné na zber, pretože zberaná úroda pri vysokých teplotách začína kvasiť
  • zbierajú sa tesne pred úplnou zrelosťou
  • strapec je dôkladne očistený od poškodených bobúľ

Na výrobu niektorých vín sa používa hrozno zberané po prvom mraze, ale len v prípadoch, keď dosiahlo technickú zrelosť ešte pred príchodom mrazov.

Ak sú nezrelé bobule zmrazené, kvalita vína je nie veľmi žiaduca a je veľmi pravdepodobné, že nebude kvasiť vôbec.

Ako určiť zrelosť hrozna?

Zrelé biele odrody sa vyznačujú krásnou jantárovou farbou so zlatým odtieňom, nezrelé majú matnú, zelenkastú farbu.

Je potrebné poznamenať aj ďalšie charakteristické znaky:

  • stonka, ktorou sú strapce pripevnené k viniču, musí byť tvrdá, drevnatá
  • strapce sú mäkké a ľahko sa trhajú
  • hrozno nie je kyslé ani horké
  • zhluky by mali mať priehľadnú a tenkú šupku
  • semená sa ľahko oddeľujú od dužiny a majú hnedú farbu
  • majú silný zápach špecifický pre odrodu

Profesionálni pestovatelia merajú cukornatosť a kyslosť bobúľ špeciálnym prístrojom – refraktometrom alebo hustomerom.

Najjednoduchší spôsob, ako určiť zrelosť hrozna pre amatéra, je ochutnať ho každé 2-3 dni. Ak ovocie nie je moc sladké, je zrelé.

Stolové hrozno je možné zbierať aj po mrazoch, ale treba ho ihneď zjesť.

Ako zbierať hrozno

Hrozno treba zospodu opatrne odrezať, nie však pod tlakom, aby na hrozne zostal voskový povlak, ktorý zvyšuje odolnosť plodov proti hnilobe.

Ako nástroj používame ostré záhradnícke nožnice alebo záhradnícky nôž.

Rôzne odrody hrozna majú rôzne obdobia dozrievania. Skoré dozrievajúce odrody je potrebné rýchlo rezať a spotrebovať v štádiu zrelosti.

Neskoršie hrozno môže visieť bez rizika pokazenia až do mrazov.

Nemali by ste zbierať jednotlivé bobule zo strapcov, ktoré zostali na viniči, priláka to vtáky, osy, ktoré môžu zničiť nielen jeden konár, ale celú úrodu.

Ako skladovať hrozno

Pri dodržaní pravidiel skladovania sa čerstvé hrozno môže konzumovať až do mája. Najlepšie je uchovávať v tmavej, dobre vetranej pivnici, pri teplote 0 °C až 5 °C, kde sa nedostane žiadne svetlo. Ovocie na svetle stráca kyslosť, cukor a svoju charakteristickú chuť.

Nie príliš šťavnaté hrozno zozbierané v plnej zrelosti a za suchého počasia možno skladovať vo vrstvách posypaných borovicovými pilinami.

Strapce usporiadané v škatuli pod uhlom a v jednej vrstve by sa mali pravidelne kontrolovať, aby sa odstránili pokazené exempláre.

Stredné a neskoré odrody majú voľné strapce, hrubú šupku a hustú dužinu, preto zostávajú dlho vhodné na konzumáciu bez straty chuti.

Metóda zavesenia

Často je hrozno zavesené na drôte, aby sa lepšie udržalo. Stonka je pripevnená drôtom alebo šnúrkou a zavesená v tmavej chladnej miestnosti. Táto metóda umožňuje, aby hrozno zostalo čerstvé 3 až 5 mesiacov.

Spôsob skladovania vo vode

Za týmto účelom sa hrozno odreže spolu s časťou viniča, ktorá sa vloží do fľaše naplnenej vodou, ktorá je umiestnená pod uhlom. Trsy sú pripevnené šnúrkou alebo drôtom, aby voľne viseli a nedotýkali sa fľaše.

Do vody sa pridáva aktívne uhlie alebo kyselina salicylová, aby sa v nej nemnožili škodlivé baktérie. Je tiež potrebné pravidelne kontrolovať a odstraňovať zhnité hrozno.

Správne pestovanie viniča ovplyvňuje aj čas a kvalitu skladovania.

Ak bol ker nadmerne zaliaty, trsy dlho nevydržia a bobule sa polepia.

Aby bolo možné hrozno skladovať dlhú dobu:

  • zalievanie končí šesť týždňov pred zberom
  • zaťaženie kríka sa zníži, ak je veľa hrozna
  • neprekračujte dávky hnojív. Fosfor a draslík majú pozitívny vplyv na dobu skladovania – dodávame ich počas plodenia
  • formujeme vinič a striháme listy, aby sme uľahčili prístup svetla k dozrievajúcemu hroznu

Dodržiavaním vyššie uvedených odporúčaní môžete správne zozbierať a dlhodobo uchovať celú úrodu vášho obľúbeného hrozna.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!