Uskladniť prebytok drobného ovocia týmto spôsobom je hračka. Zachová si všetky vitamíny a to bez gramu cukru
Zdieľať článok na socialných sieťach
Máte na záhrade hromadu ovocia, ale marmelád a kompótov už je plná špajza a vám už sa nechce nič robiť? Vyskúšajte zatvoreniny.
Zatvoreniny sú presne tým, o čom ich názov napovedá. Ovocie sa nezavára, iba sa zavrie do pohára, kde sa konzervuje fermentáciou. Tá trochu pozmení jeho chuť, ale zaručí, že sa ovocie nepokazí.
Do týchto pohárov sa nepridáva žiadny cukor, konzervanty ani ďalšie látky a poháre neprechádzajú žiadnou tepelnou úpravou. Zatvoreniny tak sú oveľa zdravšie ako klasické zavareniny, pretože si zachovajú všetky živiny a vitamíny.
Vyskúšajte vlastné zatvoreniny
Najlepšie na zatvoreninách ale je, že je to rýchle a vôbec nič na to nepotrebujete. Len ovocie a poháre. Aby sa v pohári ovocia nezačalo kaziť, nádoby pred použitím vysterilizujte alebo ich vyperte v umývačke.
Alebo ich aspoň poriadne vymyte a potom vypláchnite horúcou vodou. To isté urobte aj s viečkami. A pretože sa ovocie pred zatvorením nijako neupravuje, treba ho zbierať na čistom mieste.
Zatvoreniny môžete urobiť z každého malého ovocia – najčastejšie sa používajú bobuľoviny, ako sú čučoriedky, ríbezle, egreše, ale vyskúšať môžete aj maliny, černice, čerešne či špendlíky.
Je dôležité, aby ste ovocie mohli do pohára skrátka len nasypať, rozhodne ho nekrájajte, nestláčajte a ani nevykôstkovávajte. Do pohára ukladáte plody, ktoré sú dokonale zdravé a bez akýchkoľvek známok poškodenia, stopky naopak nevytrhávajte.
Najdôležitejšia je rýchlosť
Keď sa vydáte na ovocie, najdôležitejšia je rýchlosť. Ovocie zbierajte rovno do pohára a potom rýchlo zatvorte – to všetko je najlepšie stihnúť ideálne do 15 minút.
Ten čas je dôležitý, pretože inak proces fermentácie neprebehne správne. Preto radšej vyberajte malé poháre, ktoré stihnete dostatočne rýchlo naplniť.
Po uzavretí pohára skladujte v chlade a tme. Proces fermentácie záleží na okolitej teplote, čím studenejšia miestnosť bude, tým pomalšia bude. Čoskoro ovocie stratí farbu a pustí šťavu, a koľko jej bude, záleží na druhu ovocia.
Zatvorené v pohári by malo ovocie vydržať aspoň pol roka. Fermentácia, ktorá v pohári prebieha, postupne mení chuť ovocia. Preto môže každý pohár s rovnakým obsahom chutiť trošku inak. Že proces prebieha, spoznáte podľa šťavy, ktorá sa časom v pohári objaví.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!