Toto je niečo dobré na moje TRÁVENIE! Správnu činnosť čriev som začal regulovať BABKINOU ŠPECIALITOU
Zdieľať článok na socialných sieťach
Odporúčajú sa ako súčasť zdravej výživy, vďaka svojmu priaznivému vplyvu na trávenie, reguláciu hladiny cholesterolu a poskytovanie cenných živín.
Ich konzumácia môže prispieť k udržaniu zdravej hmotnosti a celkovej pohody. Pozrite sa, aký druh otrúb sa oplatí jesť a prečo.
Otruby sú vonkajšie vrstvy obilných zŕn, ktoré sa oddeľujú počas spracovania. Patria sem šupka aj embryo (časť rastlinného embrya). Otruby sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, horčík, zinok a ďalšie živiny.
Otruby sú šupkou zrna a často sa vyhadzujú, keď sa zrno melie a zrno sa zbiera. A to je zlé, pretože sú tou najzdravšou súčasťou obilnín.
Aké sú druhy otrúb?
Existujú rôzne druhy otrúb v závislosti od druhu obilia, z ktorého pochádzajú. Najbežnejšie sú:
Pšeničné otruby: Pochádzajú z pšeničných zŕn. Sú bohaté na vlákninu a obsahujú vitamíny skupiny B, železo a ďalšie minerály.
Ovsené otruby: Pochádzajú z ovsených zŕn. Obľúbené sú vďaka vysokému obsahu beta-glukánovej vlákniny. Priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi.
Ryžové otruby: Pochádzajú z ryžových zŕn. Chuťovo sú ľahšie a jemnejšie ako pšeničné alebo ovsené otruby.
Výber najlepších otrúb závisí od individuálnych chuťových preferencií a zdravotných cieľov.
Aké sú výhody otrúb?
- Normalizujú činnosť čriev, priaznivo pôsobia na žalúdok a zlepšujú trávenie.
- Pomáhajú bojovať proti zápche a urýchľujú metabolizmus.
- Znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
- Sú užitočné v boji proti páleniu záhy a prekysleniu organizmu.
- Poskytujú dlhší pocit sýtosti, preto podporujú proces chudnutia a udržiavania hmotnosti.
- Pomáhajú pri žlčníkových kameňoch.
- Odporúčajú sa najmä ženám v období menopauzy, ktoré trpia vysokým cholesterolom a vysokým krvným tlakom.
Vďaka nim môžete spomaliť rozvoj zúženia tepien. Zlúčeniny obsiahnuté v otrubách môžu tiež znížiť riziko ochorení srdca a krvných ciev.
Početné štúdie ukázali, že otruby majú prebiotický účinok na ľudskú črevnú mikroflóru.
Ako jesť otruby
Otruby sa môžu pridávať do rôznych jedál, ako sú raňajkové cereálie, jogurty, smoothies a chlieb.
Recept na rýchle otrubové jedlo:
Ingrediencie potrebné na recept:
- 1-3 polievkové lyžice otrúb
- 1 šálka jogurtu
- 3 sušené datle
- 5 orechov
Pripravujeme nasledovne:
Nasypte 1-3 polievkové lyžice otrúb do pohára jogurtu. Prípadne čaj, džús alebo rastlinné mlieko, ak to z nejakého dôvodu nemôže byť jogurt. Počkáme, kým napučia.
Potom pridáme olúpané, rozdrvené orechy a datle nakrájané na malé kúsky. Miešame, kým sa suroviny nespoja.
Datle dodajú vášmu jedlu skvelú chuť a dodajú vám extra dávku energie! Sú bohatým zdrojom vlákniny a polyfenolov. Štúdie ukázali, že konzumácia datlí môže zlepšiť zdravie čriev a hrubého čreva.
Pravidelná konzumácia datlí môže pomôcť udržať zdravie čriev. A dokonca spomaliť rozvoj rakoviny hrubého čreva.
Tento lahodný recept vás určite zasýti a zároveň poskytne všetko, čo vaše telo potrebuje.
Pripravte si túto špecialitu z otrúb s datľami. Tento tip raňajky mi dala moja stará mama už dávno. Moja fytoterapeutka mi ich nedávno odporučila na tráviace problémy, črevné a hrubé črevo. Pri plynatosti a zápche. Zlepšenie som cítil už po pár dňoch.
Kontraindikácie konzumácie otrúb:
Kontraindikáciou pravidelného užívania vyššie uvedeného jedla je alergia, intolerancia alebo precitlivenosť na niektorú zo zložiek. Otruby sa neodporúčajú ľuďom trpiacim syndrómom dráždivého čreva a chronickou hnačkou.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!