Každý záhradkár, ktorý si pestuje vlastné paradajky sníva o tom, že mu vypestované paradajky vydržia či najdlhšie. Takto sa môžete rozmaznávať čerstvým ovocím celú zimu!

Reklamy

Ako zachovať prirodzenú sviežosť a chuť paradajok bez toho, aby ste sa museli uchýliť k tepelnému spracovávaniu?

Bývalo dobrým zvykom, že gazdinky konzervovali paradajky na zimu soľou, cukrom alebo octom. Existujú však aj lepšie spôsoby!

1. Horčicová metóda

Na prípravu potrebujeme: umyté a osušené paradajky, horčičný prášok a poháre.

Vezmeme čisté sterilné poháre a začneme ukladať paradajky, ktoré striedavo presypávame horčičným práškom.

Na trojlitrovú nádobu použijeme asi 5-6 polievkových lyžíc prášku.

Po naplnení nádoby zatvorte viečkami, prevráťte nádobu, aby sa prášok rovnomerne rozložil a odložte na tmavé miesto.

Na takúto prípravu potrebujeme vybrať mäsité paradajky malej veľkosti. Koža by nemala byť poškodená, pomliaždená a zhnitá.

Paradajky je potrebné dobre umyť a osušiť a musia byť v pohári položené volne bez tlačenia.

Táto metóda funguje, pretože éterické oleje v horčici inhibujú reprodukciu hnilobných baktérií. Vďaka tomu si zachovajú paradajky svoju čerstvosť po dlhú dobu.

2. Alkoholová metóda

Na prípravu budeme potrebovať: zaváracie poháre, paradajky, pár lyžíc liehu a hrubú niť (knôt).

Vložte paradajky do pohárov a pridajte 3 polievkové lyžice alkoholu, prikryte vekom, zatraste pohárom, aby alkohol nasala každá paradajka.

Potom spustite zapálený knôt do pohára. Akonáhle začne alkohol horieť, rýchlo pohár zatvorte viečkom.

Ak nenájdete knôt, skúste to takto:

Do pohára nalejte alkohol, zapalte ho horiacou špajľou. Alkohol sa vznieti, ale počkajte, kým úplne vyhorí.

Následne vložte paradajky a zatvorte poháre.

Skladujte na suchom a chladnom mieste. Takto vám čerstvé vydržia aj 2 – 3 mesiace.

3. Skladovanie v pilinách

Potrebujeme drevenú debničku, nie úplne zrelé paradajky a noviny. Spodnú časť debničky vystelieme novinami.

Na noviny nasypeme piliny, na ne paradajky a prisypeme opäť pilinami.

Ako poslednú vrstvu na vrch použijeme opäť noviny.

Debničku umiestnime na tmavé a suché miesto pri izbovej teplote.

Paradajky postupne sčervenajú, piliny a noviny odsajú prebytočnú vlhkosť.

4. Skladovanie v chladničke

Paradajky môžete skladovať tiež v chladničke vychladenej na 8°C krabici od zeleniny.

Takéto ovocie by malo vydržať až do nového roka.

Čerstvé paradajky si udržíte aj zmrazením. V takomto stave prežijú celu zimu a nezhorší sa ani ich chuť.

Ako skladujete paradajky vy? Povedzte nám o vašich trikoch!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: smakdnia.pl