ŠIŠKY BEZ OLEJA: Upečené v rúre, nádherné nadýchané a mäkké – konečne recept, ktorý sa vždy podarí!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Šišky rozhodne nepatria medzi diétne jedlá. Majú veľa cukru a navyše sú nasiaknuté olejom z vyprážania. Sú však také lahodné a jedinečné, že málokomu z nás sa podarí raz za čas nezhrešiť.
Potom sa oplatí vyskúšať túto verziu tejto pochúťky, nie vyprážanú na oleji, ale pečenú v rúre. Budú oveľa zdravšie a na chuti im to rozhodne neuberie!
Recept na šišky pečené v rúre
Potrebujeme:
- 0,5 kg pšeničnej polohrubej múky
- 0,2 litra mlieka
- 4 žĺtky
- 6 lyžíc práškového cukru
- 10 gramov masla
- štipka soli
- 40 g čerstvého droždia alebo 14 g sušeného droždia
- krém (alebo džem) na náplň
- práškový cukor na posypanie alebo polevu
Postup:
Vajcia vyberte vopred z chladničky, mlieko mierne zohrejte (malo by byť teplé), v hrnci rozpustite maslo.
Urobte kvások. Vo veľkej mise zmiešame 1 polievkovú lyžicu múky, 1 polievkovú lyžicu cukru a 3 polievkové lyžice teplého mlieka, dôkladne premiešame a pridáme rozdrobené čerstvé droždie alebo sušené droždie. Premiešame a odložíme na teplé miesto na 15 minút.
Keď kvások začne pracovať, pridáme doň ostatné suroviny: múku, žĺtky, cukor, maslo, soľ a zalejeme mliekom.
Suroviny dôkladne premiešajte, môžete to urobiť ručne alebo použiť mixér (háky na kysnuté cesto).
Po premiešaní prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto, napríklad k radiátoru alebo do rúry nastavenej na nízku teplotu 40-50 stupňov. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.
Vykysnuté cesto preložíme na dosku posypanú múkou. Vytvarujte guľu a rozdeľte ju na 14 rovnakých častí a vytvarujte z nich mierne sploštené guličky.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (od seba odložíme, lebo ešte narastú), potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme 20 minút kysnúť.
Po vykysnutí vložíme donuty do rúry na strednú priečku a pečieme asi 20 minút. Dávajte však na čas pozor, pretože každá rúra pečie trochu inak.
Balíčky zhnednú a ešte viac narastú.
Pred vychladnutím plňte pomocou cukrárskeho vrecka alebo injekčnej striekačky náplň (krém alebo džem).
Šišky posypeme práškovým cukrom až po vychladnutí. Ak používate polevu, polejte ich ešte teplé. 4 lyžice cukru rozpustíme v 4 lyžiciach vody, citrónovej šťavy alebo pomarančovej šťavy, vyšľaháme do hladka a nalejeme na šišky.
Šišky sú dobré aj na druhý deň, ale je dobré ich prikryť alobalom alebo zavrieť do tortovej formy.
Vynikajúce! Dobrú chuť!
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdroj: MAMAGICIAN/YOUTUBE
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!