Protijed na PRECHLADNUTIE a pomáha okamžite! Pridajte do vášho VÝVARU toto!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Najlepšia polievka, keď si chorý? Väčšina z vás asi odpovie, že je to vývar. A s tým sa nedá polemizovať. Mäsový vývar, plný zeleniny a korenia, vás okamžite postaví na nohy.
Nie nadarmo nám ho pripravovali naše mamy a staré mamy. Z tejto ľudovej múdrosti sa oplatí čerpať, no oplatí sa zaviesť aj maličké úpravy. S týmto prídavkom sa vývar zmení na polievku superschopností.
Tento vývar je ako protijed na prechladnutie
Na vývar neexistuje jednotný recept. Každý ho varí trochu inak, záleží od tradície a chuťových preferencií. Ak však chceme zachovať jej nutričné hodnoty, niektoré ingrediencie nemožno vynechať.
Základom tejto polievky je samozrejme kuracie mäso, ale môžete pridať aj iné druhy mäsa. A samozrejme rezance. Pre lepšiu chuť nezabudnime na koreniny. K vývaru sa najlepšie hodí majorán, nové korenie a bobkový list.
Pridať môžete aj ľubovník či senovku. Existuje však ďalšie tajomstvo vývaru, ktorý bojuje proti infekciám.
Pre ešte lepší efekt navrhujem urobiť jednu zmenu. Milovníci tradícií možno ohrnú nos, ale rýchlo zmenia názor, keď zbadajú zdraviu prospešné účinky takéhoto vývaru.
Vývar sa tradične podáva s cestovinami, ale ak sme prechladnutí, je lepšie si uvariť namiesto nich proso. Pretože proso má schopnosť extrahovať vírusy a čistiť nás od baktérií. Takže ak sme prechladnutí, dáme si vývar s uvareným prosom
Recept na vývar „ako od mamy“
Ak vám chýba chuť z detstva, máme pre vás recept na tradičný slovenský vývar.
Spôsob prípravy:
Krok 1. Umyte hovädzie mäso a potom ho vložte do veľkého hrnca. Zalejeme vodou, osolíme a privedieme do varu. Asi po 30 minútach varenia pridajte do hrnca časti hydiny a pokračujte vo varení. Na vodnej hladine sa môžu hromadiť nečistoty. Pravidelne ich odstraňujte.
Krok 2. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a opečte ju na panvici s trochou olivového oleja.
Krok 3 . Všetku zeleninu nakrájame na kocky a spolu so zeleninou pridáme do hrnca, keď sa mäsový vývar „vyčistí“.
Krok 4. Do polievky pridajte cesnak a korenie: nové korenie, bobkové listy, soľ a korenie. Varte na miernom ohni asi hodinu.
Krok 5. Keď mäso zmäkne, môžete začať cediť polievku. Prelejte ju do misy, ktorá zabráni vychladnutiu vývaru pred podávaním.
Krok 6. Do polievky pridajte rezance – najlepšie niťovky – a potom podľa potreby dochuťte podravkou, soľou a korením. Mrkvu a zeler, ktoré ste z polievky vybrali, nakrájajte na malé kúsky a pridajte do polievky. Nakoniec vývar ozdobíme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!