Prečo je mrkva v záhonoch stále zelená? Dôvodov môže byť hneď niekoľko, ale vyriešiť to viete jednoducho
Zdieľať článok na socialných sieťach
Farba mrkvy v mieste, kde vychádza z koreňa zelená vňať, sa niekedy môže zmeniť na zelenú aj v dôsledku dlhodobého vystavenia svetlu.
Zelená farba rastlín je spôsobená prítomnosťou chlorofylu, ktorý je nevyhnutný pre fotosyntézu.
Veľká časť mrkvy, koreňa, ktorý jeme, je pod zemou a nemá prístup k slnečnému žiareniu, takže nie je zelená.
Mnoho ľudí verí, že takáto mrkva obsahuje škodlivé látky a nemala by sa jesť. Toto je však mýtus. Zelenú farbu mu dodáva práve chlorofyl, takže pre nás nepredstavuje žiadnu hrozbu.
Ďalšia vec je, že zelená farba je zodpovedná aj za mierne horkastú chuť. Čím viac zelenej časti, tým viac mrkva stráca na svojej chuti a kvalitách.
Čo spôsobuje, že sa mrkva v záhrade zazelená a ako tomu zabrániť?
Skôr ako vyriešime akýkoľvek problém, musíme poznať príčinu.
Hlavné dôvody, prečo sa mrkva zmení na zelenú
Zvyčajne sa mrkva na vrchu zazelená, ak bola zasiata príliš plytko a teraz vyčnieva príliš vysoko nad povrch. Často sa to stáva aj pri silnej zálievke, kedy voda jednoducho zmyje pôdu alebo pôda sadne.
Mrkva môže zozelenať aj pri mechanickom poškodení, napríklad pri kyprení záhonov.
A posledný dôvod, môže to byť aj odrodový znak. Niektoré odrody majú väčší sklon k zazelenaniu vrchnej časti.
Čo treba urobiť, aby mrkva nezozelenela?
V prvom rade nakupujeme semená odrôd, ktoré sú chránené pred ozelenením.
Mrkvové záhony môžete mulčovať a chrániť tak vrchnú časť koreňa pred svetlom. Napríklad slamou alebo môžete posypať kompostom.
Opatrne uvoľnite pôdu medzi radmi mrkvy bez poškodenia koreňov. Mrkvu tak ochránite pred poškodením a zozelenaním.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!