NAJLEPŠIE zemiakové LOKŠE si pripravujem iba z troch surovín. Nikdy nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole!

Publikované: 27 decembra 2024Prečítané: 9Značky: , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Bez domácich lokši to počas vianočných sviatkov nieje ono! Poradíme Vám, ako si doma pripravíte tie najlepšie zemiakové lokše.

Zemiakové lokše, majú na Slovensku bohatú históriu, najmä pri sviatočných príležitostiach. Tieto tenké, mäkké placky sa vyrábajú z jednoduchých surovín a často sa podávajú so slanými plnkami, ako je husacia masť, kačacia masť alebo pečeň, alebo so sladkými plnkami, ako je lekvár alebo mak.

Sú spojené najmä so špeciálnymi príležitosťami a sviatkami, ako sú Vianoce a Veľká noc. V tomto období sa lokše často podávajú k mäsu a iným tradičným jedlám.

Príprava lokší je pomerne jednoduchá, no vyžaduje zručnosť, aby získali správnu konzistenciu a hrúbku. Cesto sa potom rozvaľká na tenko a upečie sa na suchej panvici.

Najlepšie chutia potreté maslom alebo masťou, môžete si ich však pripraviť na množstvo iných spôsobov. Ich príprava je neskutočne jednoduchá a postačia vám na ňu len tri základné suroviny, ktoré celkom určite nájdete vo vašej špajzke!

Ingrediencie na 12 lokší

700 g – 5 väčších zemiakov (ideálne varný typ C)

210 g hladkej múky

1,5 ČL soli

Postup prípravy

Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody.

Očistíme ich a postrúhame na jemnom strúhadle.

Na pracovnú dosku nasypeme múku. Pridáme nastrúhané zemiaky a soľ.

Vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť. Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť.

Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky. S múkou však zaobchádzame opatrne. Ak pridáme veľa múky, lokše môžu byť tvrdé.

Z cesta vytvarujeme šúľok. Nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“

Tie rozvaľkáme na lokše.

Pečieme na suchej panvici, z každej strany.

Pečieme až kým sa na povrchu neobjavia hnedé fliačky.

Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou, prípadne roztopeným maslom.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!