Na sviatky robím majonézu len Z VARENÝCH VAJEC: Je oveľa zdravšia, výborne chutí a dlhšie vydrží!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Táto majonéza je skvelou alternatívou pre tých, ktorí si chcú túto obľúbenú omáčku pripraviť doma, ale vadia im surové vajcia. Jej výhodou oproti klasickému variantu je aj nižší obsah tuku a vyšší podiel bielkovín.
Majonéza je jednou z najznámejších a najobľúbenejších omáčok na svete. Má jemnú chuť, krémovú konzistenciu a využiť ju je možné na dochutenie mäsa, rýb, šalátov, dressingov, sendvičov, čerstvej, varenej i grilovanej zeleniny a dokonca sa uplatní aj v sladkej kuchyni – napríklad pri pečení mojenézovej bábovky.
Príprava domácej majonézy je veľmi jednoduchá – stačí len rozmixovať žĺtky s olejom a podľa potreby dochutiť. Mnoho ľudí sa ale do jej výroby nechce pustiť kvôli použitiu surových vajec – niekomu sa ich konzumácia prieči, častým dôvodom je obava z nákazy salmonelózou .
Napriek tomu, že u kupovaných vajec je toto riziko veľmi nízke, nie každý ho chce podstupovať. Majonéza z varených vajec je v takom prípade výbornou alternatívou.
Menej tuku, viac bielkovín
Výhodou majonézy z vajíčok natvrdo sú tiež lepšie nutričné hodnoty ako pri klasickom variante – na jej prípravu budete totiž potrebovať oveľa menšie množstvo oleja a zároveň bude každá porcia bohatšia na bielkoviny.
Pre porovnanie: klasickú verziu pripravíte z 3 žĺtkov a 200-300 ml oleja, na tento recept vám bude na 3 celé vajcia stačiť 30-80 ml. Konkrétne množstvo záleží na vašich preferenciách – čím viac oleja použijete, tým bude výsledok chutí i konzistencií podobnejší klasickej verzii.
Čo budete potrebovať?
- Vajcia: V tomto recepte sa používajú celé varené vajcia – nezabudnite na to, že pred prípravou je potrebné ich nechať úplne vychladnúť. Použiť ale môžete iba varené žĺtky alebo samotné bielky. V takom prípade je ale potrebné upraviť pomer ingrediencií.
- Tekutina: Pre základný variant vám bude bohato stačiť obyčajná voda. Ak chcete majonézu jemnejšiu, použite mlieko, pokiaľ zdravšie, použite biely jogurt.
- Olej: Bez oleja to nepôjde, jeho množstvo si ale môžete upraviť podľa svojich preferencií. Zvoliť môžete repkový, slnečnicový aj extra panenský olivový.
- Kyslá zložka: O vyváženú chuť majonézy sa postará kyslá ingrediencie – ocot, citrónová šťava alebo horčica.
- Korenie: Nepostrádateľná je soľ, ostatné dochucovadlá záleží na vás. Použite napríklad čerstvo mleté korenie, chilli, kapary, údenú papriku, cesnak alebo čerstvé bylinky.
Domáca majonéza z varených vajec
Doba prípravy: 5 minút + varenie a vychladnutie vajec
Ingrediencie:
- 3 vajcia natvrdo
- 30 ml vody
- 1-2 lyžičky horčice
- 30-80 ml oleja
- ½ lyžičky soli
- mleté korenie
Príprava:
- Uvarte vajcia natvrdo a nechajte ich úplne vychladnúť. Pripraviť si ich môžete aj deň vopred.
- Vajcia, vodu, horčicu a soľ rozmixujte do hladka. Po častiach pridávajte olej, pokiaľ nebude mať zmes optimálnu konzistenciu. Čím viac oleja pridáte, tým viac bude omáčka pripomínať klasickú majonézu.
- Hotovú majonézu ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ, korenie alebo horčicu. Skladujte v uzavretej nádobe v chladničke a spotrebujte do týždňa.
Tip navyše: Ako urobiť z majonézy tatarku?
Jednoducho - do hotovej omáčky pridajte nakrájané alebo nastrúhané kyslé uhorky a jemne nasekanú cibuľu.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!