Varenie párkov v horúcej vode môže byť veľmi škodlivé. Ako si ich pripraviť lepšie a zdravšie?

Publikované: 16 októbra 2024Prečítané: 150Značky: , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Varené párky sú často najjednoduchším a najrýchlejším nápadom na sýte raňajky. Ak nám však záleží na našom zdraví, mali by sme sa vyhýbať vystavovaniu údenín takým vysokým teplotám. 

Varením vo vriacej vode môžu byť veľmi škodlivé a dokonca karcinogénne. Ako lepšie zohriať párky, aby ste si neublížili?

Vo všeobecnosti sa párky nepovažujú za najzdravšiu voľbu – obsahujú veľa soli, sú vysoko spracované produkty, často s hroznými prísadami. Ak sa však z času na čas rozhodneme kúpiť údeniny a vyberáme si len tie s vysokým obsahom mäsa a dobrej kvality.

Aby však boli bezpečné pre naše zdravie, nikdy by sme ich nemali variť. Neodporúča sa ani vyprážanie, grilovanie a pečenie. Ako teda zohriať párky, aby ste si neublížili?

Ako pripraviť párky, aby neboli zdraviu škodlivé?

Varenie párkov je veľmi zlý nápad, pretože uvoľňujú škodlivé chemikálie, ako sú dusičnany a dusitany, ktoré môžu byť karcinogénne. V skutočnosti, ak máme chuť na údeniny, je najlepšie ich jesť studené, bez tepelnej úpravy.

Ak však chceme teplé jedlo, mali by sme dodržiavať dôležité, no jednoduché pravidlo.

Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu. Potom vypnite horák a presuňte hrniec s vodou na studený horák vedľa. Až teraz vložte párky dovnútra - voda by mala byť horúca, ale nie vriaca.

Nasaďte veko a nechajte párky vo vode 3-5 minút, kým sa nezahrejú. Po uplynutí tejto doby vyberte párky na tanier a jedlo je hotové. Budú teplé, no ich postupným ohrievaním, nie vo vriacej vode, zabránime uvoľňovaniu chemikálií, ktoré by nám mohli veľmi uškodiť.

Takto pripravené párky sú bezpečnejšie ako varené. Napriek tomu by sme ich ani po takomto spracovaní nemali zaraďovať do jedálnička príliš často. Na dennej báze je lepšie vyberať si menej spracované potraviny.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!