Tiež máte cukiet, že neviete, čo s nimi? Vyskúšali ste snáď už všetky spôsoby úpravy a obľúbená zelenina vám už, ako sa ľudovo hovorí, lezie krkom? Uchovajte si ich na zimu, kedy sa vám po ich chuti bude cnieť. Spôsobov je hneď niekoľko.

Zaváranie cukety si rozložte na 2 dni

Ak nemáte pivnicu ani miesto v mrazničke, cukety zavarte. Na cuketu v octovom náleve budete potrebovať:

  • cukety
  • 650 ml vody
  • 1300 ml octu
  • 2 lyžičky soli
  • 200 g cukru kryštál alebo krupica
  • kôpor a horčičné semienko na preloženie

Cukety olúpte, mäkkú dužinu so semienkami odstráňte a zvyšok nakrájajte na rovnomerné kúsky. Dajte do misy a zalejte pripraveným nálevom. V ňom cukety nechajte do druhého dňa.

Potom ich sceďte a narovnajte do čistých zaváracích pohárov, preložte kôprom a horčičným semienkom. Nakoniec ich zalejte nálevom, v ktorom cuketa ležala, a dobre zavíčkujte.

[the_ad id=“1915″]

Sterilizujte pri 80 stupňoch Celzia dvadsať minút. Uchovávajte v chlade.

Ako zmraziť cuketu a na čo si dať pozor

Pokiaľ chcete cuketu zmraziť, ošúpte ju a na hrubom strúhadle nastrúhajte. Z väčších cukiet predtým odstráňte všetky semienka. Nastrúhanú cuketu dajte do uzatvárateľných a dobre tesniacich nádob alebo sáčkov. Nenaplňujte ich ale až po okraj, nechajte v nich trochu voľného miesta.

Cuketa totiž kvôli vysokému obsahu vody zväčší po zamrazení svoj objem a nádoba by mohla prasknúť. Správne zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 mesiacov.

Ďalším variantom je zamraziť cuketu nakrájanú na kocky. Aj v tomto prípade ju olúpte. Výnimkou sú len naozaj mladé cukety, ktorým môžete ich šupku nechať, pretože nie je tuhá.

[the_ad id=“1915″]

Z väčších cukiet odstráňte všetky semienka. Potom si vezmite ostrý nôž a dužinu nakrájajte na rovnaké kúsky. Tie rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte na niekoľko hodín do mrazničky.

Kúsky cukety sa nesmú prekrývať, inak primrznú k sebe a nebudete ich môcť oddeliť. Zmrazenú cuketu potom preložte do dobre tesniacej krabičky a uložte do mrazničky. Jednotlivé kúsky sa k sebe už neprilepia.

Uchovanie cukiet v pivnici má svoje pravidlá

Pokiaľ chcete mať aj na Vianoce cukety čerstvé, môžete ich uschovať v pivnici. Plody nechajte na rastline do tej doby, než prestanú rásť, a až potom zbierajte. Musia mať tvrdú šupku a na poklep znieť duto.

[the_ad id=“1915″]

Potom cukety opatrne odlomte, nechajte zaschnúť jazvu po stopke a uložte ich do nejakej prepravky v pivnici tak, aby neboli vo vlhku. Tam vám vydržia až do februára nasledujúceho roka. Plody ale nesmú niesť žiadne známky poškodenia.

Ak nemáte vlastnú záhradku, nezúfajte. Na trhoch sa dajú zohnať aj veľké a zrelé cukety.

Pozrite si tiež:

[the_ad id=“7498″]

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!