Lepšie HNOJIVO pre vaše paradajky nezoženiete! Pridajte ho pri presádzaní pod každú rastlinku a odvďačia sa vám

Publikované: 4 mája 2024Prečítané: 9312Značky: , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Pestovanie paradajok si vyžaduje znalosť tajomstiev starostlivosti a niekoľkých kľúčových pravidiel, ktoré majú priamy vplyv na množstvo a kvalitu úrody.

Jedným z pravidiel je zabezpečiť, aby semiačka neboli prerastené, roztiahnuté, mali hrubú, pevnú stonku a zdravé listy.

Len taká rastlina prinesie dobré ovocie a bude si ju môcť užiť.

Ak máme slabé a prerastené sadenice, ochabnuté a s tenkými stonkami, ešte nie je nič stratené. Zachránime ich technikou diagonálnej výsadby a to aj vodorovne tak, aby prečnievala menšia časť stonky ako z črepníka.

Stonka v zakopanej časti vyrazí nové korienky, ktoré vyživia nadzemnú časť a spevnia ju. Nemusíte sa báť, že by krík vyrástol krivo. Rýchlo sa postaví vzpriamene a smeruje k svetlu.

Ak sa nám doteraz darilo vypestovať zdravé, podsadité a silné sadenice, chceme, aby po presadení pokračovali v raste.

Výsadba paradajok do zeme

Keď majú sadenice aspoň 4 pravé listy, sú vhodné na presadenie do skleníka. Spodná časť stonky by mala mať fialovú farbu a vytvrdená. Sadenice otužujeme skôr, aby si zvykli na zníženú teplotu.

Pokiaľ ide o termín, v závislosti od regiónu ich vysádzame do skleníka približne na prelome apríla a mája a do voľnej pôdy, keď sa teploty ustália, v druhej polovici mája. Nezabúdajme, že paradajky sú teplomilné a veľmi citlivé na chlad a najmenší mráz môže zničiť všetko naše úsilie.

Otvor by mal byť hlbší ako črepník a mal by zabezpečiť výsadbu sadeníc do výšky prvého listu, ktorý odstránime. Z prehĺbenej stonky vyrastú nové korene a rastlinu ďalej stabilizujú.

Na dno otvoru nalejeme špeciálnu zmes, ktorá sa skladá:

  • z popola zo spálených konárov, ovocné kríky po jarnom reze, trávy a lístie. Je to skvelá organická zmes, ktorá semenáčikom dodá fosfor, draslík a ďalšie mikro a makro živiny.
  • z vaječných škrupín – zanietení biozáhradkári vaječné škrupiny nevyhadzujú a majú ich zásobu na využitie v záhrade. Na zmes používame mleté ​​škrupiny v množstve cca 1/3 zmesi, ale môže byť aj viac, až 50%.

Je potrebné mať na pamäti, že škrupiny okamžite uvoľnia pôdu, čo je veľmi prospešné pre korene paradajok.

Škrupiny sú tiež významným zdrojom vápnika a odkysľujú pôdu, no v pôde sa rozkladajú 2-3 roky. Ak sa nimi pôda pravidelne prihnojuje, poskytnú vápnik v nasledujúcich sezónach.

V prípade primiešania do otvoru by však mala byť časť škrupín spálená, čo výrazne zvyšuje rozpad a asimiláciu.

Ak nemáme nazbierané škrupiny, môžeme do popola pridať kostnú, rohovinovú, rybiu alebo čadičovú múčku.

A ak nemáme prístup k ničomu, môžeme vyskúšať aj perlit, ktorý výrazne uľahčí vývoj koreňov v prekyprenej pôde.

Ako používať zmes

Nasypte zmes na dno jamky. Nedávajte sadenice priamo na ňu, ale najskôr ju premiešajte so zeminou. Potom hojne zalejte a zasaďte sadenice. Teraz doplníme zeminou a rastlinka je pripravená. Už nepolievame.

Korene dostali vodu priamo a stačí, aby sa aktivovali. A pôda na vrchu zostala suchá, takže sa nezmení na kôru a potom bude lepšie absorbovať vodu.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!