Kupujete si na Vianoce KAPRA? Pri výbere by ste sa NEMALI PONÁHĽAŤ a pozerať hlavne na tieto DETAILY

Publikované: 19 decembra 2023Prečítané: 733Značky: , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Do Štedrého dňa zostáva už len pár dní, takže je najvyšší čas začať rozmýšľať nad vianočnými nákupmi. Na väčšine stolov sa už tradične objaví kapor.

Táto ryba je jedným zo symbolov Vianoc. Pri hľadaní propagačných akcií a výhodných príležitostí buďte opatrní, aby ste nespadli do pasce. Na čo si dať pozor pri kúpe kapra na Vianoce?

Kupujete na Vianoce kapra? Venujte pozornosť tomuto detailu

Nikoho by nemalo prekvapiť, že tento rok sú ceny kaprov oveľa vyššie ako vlani. Za kilogram rýb musíte zaplatiť až dvakrát toľko ako pred minulými Vianocami. Nečudo, že hľadáme akcie a možnosti, ako získať kapra čo najlacnejšie. A tu musíte byť opatrní, pretože sa môžete popáliť.

V obchodoch už začali vianočné akcie a ryby kúpite za veľmi výhodnú cenu. Kým vás však chytí pokušenie vložiť si ho do košíka, venujte pozornosť jednému detailu. Ide o dátum spotreby.

Môžete si všimnúť, že dátum spotreby môže byť kratší, ako do Štedrého večera, čiže kapra bude treba zjesť skôr. A o to hádam ani nešlo, pretože celý rok čakáme, aby sme túto rybu dali na stôl 24. decembra.

Čo by ste teda mali robiť, ak nájdete kapra za skvelú cenu, no s krátkym dátumom spotreby? Na tento problém existuje jedno riešenie. Rybu je možné zmraziť a vytiahnuť tesne pred Štedrým večerom.

Potom ju môžete bez obáv pripravovať a konzumovať, pretože tučné ryby je možné mraziť približne 2 mesiace a chudé aj dlhšie. Musíte sa len uistiť, že produkt nebol predtým zmrazený alebo rozmrazený. Potom môže opätovné zmrazenie predstavovať zdravotné riziko.

Ako spoznať dobrého kapra?

Na čo si ešte dať pozor pri nákupe kapra na Vianoce? Kapor by mal mať jasne červené žiabre a lesklé oči. Samozrejme, všetky mechanické poškodenia a rany rybu diskvalifikujú.

Nekupujte ryby, ktoré sú pomliaždené, majú fľaky alebo preliačiny. Kapor by mal mať guľaté brucho a prirodzenú farbu, žiabre a šupiny musia byť lesklé a dobre priľnúté k telu ryby. Dobrým znamením je aj čistý hlien.

Pozrime sa aj na to, ako sa ryby správajú. Vo vode by mal zaujať prirodzenú, vertikálnu polohu. Jeho vôňa hovorí veľa o jeho kvalite. Nemala by byť kyslá, sírová ani hnilá.

  • Lesklý pigment pokožky: Koža rýb musí byť lesklá, nie matná.
  • Čistý hlien: Ryba musí mať na koži priehľadný hlien.
  • Lesklé oči: Oči ryby musia byť vypuklé a lesklé.
  • Červené žiabre: Žiabre ryby musia byť jasne červené. Nemôžu mať hlien.
  • Farba brucha: Spodok kapra by mal byť žltý alebo tmavší. Potom je pripravený na konzumáciu.

Ak kupujete filé, uistite sa, že sú správne skladované. Stojí za to vedieť, že čerstvé ryby majú svalový tonus. Menej svieža však bude ležať bezvládne. Telo by malo byť najmä kompaktné a pružné. Kapor nesmie mať nápadne suché, žlté časti. To znamená, že ryba je stará a nebude dobrá.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Ilustračná fotka: pixabay.com/Alexas_Fotos; Fotografie: pixabay.com/Ralphs_Fotos, freepik.com

 

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!