Dokonalá fazuľa bez nadúvania a iných nepríjemností: Tajomstvo správnej prípravy spočíva v týchto jednoduchých krokoch!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Nenahraditeľná surovina, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. So správnou prípravou sa vám pri varení nerozpadne, vyhnete sa nepríjemnému nadúvaniu a nadmernému zavzdušneniu.
Mnoho ľudí sa jej však vyhýba. Dôvod je jednoduchý: strukoviny, najmä hrach a fazuľa, spôsobujú nadúvanie brucha a spôsobujú zvýšenú tvorbu plynov. Berieme to ako samozrejmosť, ale všetko závisí od toho, ako je fazuľa pripravená.
Na farbe fazule nezáleží! Povieme vám, ako variť fazuľu, aby ste sa vyhli nepríjemným vedľajším účinkom.
Výhodou fazule je, že je jednou z najbohatších na bielkovinové produkty, ktoré súčasne obsahujú rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, pektíny, antioxidanty a minerály (hlavne fosfor, zinok a draslík).
Fazuľa spomaľuje starnutie organizmu, je vhodná pre diabetikov a dodáva energiu. Je skvelým základom pre takéto jedlá: omáčky, polievky, šaláty, alebo ju môžete jesť samostatne. Najprv ju však musíte správne uvariť.
Príčinou žalúdočných ťažkostí sú oligosacharidy. Tieto látky nie sú strávené, vyvolávajú aktívnejší proces fermentácie a tým aj tvorbu plynov. Neobsahuje ich len fazuľa, ale mnoho ďalších strukovín.
Našťastie sa ich ľahko zbavíte pred a počas varenia. Postupujte podľa našich pokynov!
1. Namočte fazuľu cez noc. Mala by byť vo vode aspoň 8 hodín, potom vodu sceďte a fazuľu dôkladne opláchnite.
2. Nalejte čerstvú, studenú vodu na stredný horák. Keď zovrie, vodu opäť zlejeme, fazuľu prepláchneme v cedníku.
3. Fazuľu uvaríme na miernom ohni a po ďalších 15 minútach naposledy scedíme. Opláchnite čerstvou vodou a varte do mäkka.
To všetko preto, aby boli strukoviny ľahšie stráviteľné. Soľte až po uvarení, keď je už mäkká.
Pečená fazuľa je chutné a obľúbené jedlo. Strukoviny obsahujú veľa škrobu, preto sú skvelým zahusťovadlom omáčky. Je to oveľa lepšie ako pridávať múku.
Strukoviny sa môžu a dokonca by sa mali kombinovať s inou zeleninou, ale neodporúča sa variť alebo dokonca miešať s inými podobnými výrobkami.
Recept na chutnú fazuľovú polievku
Ingrediencie:
- 0,5 kg bielej fazule
- 6 čerstvých paradajok alebo konzervovaných paradajok alebo paradajkovej pasty
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 plátok obľúbenej klobásy
- 30 dkg varenej údenej slaniny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 mrkva (voliteľné)
- 1 koreň petržlenu ( voliteľné)
- 2 bobkové listy
- 5 zrniek nového korenia
- 1 lyžička majoránu
- 1 lyžička sladkej papriky
- trochu pálivej údenej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1/3 muškátového
- oleja na vyprážanie
- múky na zahustenie (voliteľné)
Príprava:
1. Fazuľu uvaríme do poslednej vody, pridáme nové korenie a bobkový list.
2. Keď sa fazuľa uvarí, na panvici opražíme slaninu cibuľu s cesnakom, klobásu.
3. Keď je fazuľa mäkká, vsypeme paradajkovú pastu (alebo ošúpané paradajky nastrúhané alebo pretreté cez sitko), opraženú údenú slaninu nakrájanú na kúsky, opraženú klobásu, udusenú cibuľku s cesnakom, nakrájanú papriku, nastrúhanú mrkvu a petržlenovú vňať.
4. Dochutíme soľou, korením, paprikou, majoránom, bylinkami, listami a muškátovým orieškom. Ak sú paradajky alebo passata príliš kyslé, pridajte lyžičku cukru. Pre čerstvé paradajky pridajte trochu paradajkového koncentrátu kvôli farbe.
5. To všetko varíme, kým zelenina nezmäkne a aby sa spojili chute približne 30 minút.
Môžete troška zahustiť múkou, ale netreba, jedlo sa zahustí samo.
Aj jednoduché varenie môže byť kľúčom k úspechu! Vlastnosťou fazule je, že čím dlhšie je pred varením namočená vo vode, tým je mäkšia.
Zaujímavý fakt: človek môže jesť fazuľu stále bez pocitu nepohodlia a hladu. Obsahuje všetky potrebné zložky a živiny.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!