Nič neprekoná chuť čerstvo natrhaných zrelých paradajok, ktoré sú bezpochyby oveľa lepšie ako produkty zakúpené v obchode.

Reklamy

Ako sa však sezóna blíži ku konci a teploty začínajú klesať, na kríkoch vždy zostáva veľa zelených paradajok, ktoré nestihli dozrieť. Namiesto toho, aby ste nimi plytvali, prečo nevyskúšať niekoľko jednoduchých techník na ich dozrievanie v interiéri?

Čo pomáha paradajkám dozrieť?

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia nie sú parapety tým najlepším miestom na dozrievanie paradajok. Pozrite sa pozorne na svoje rastliny rajčiakov a dozviete sa prečo.

Paradajky prekvapivo často začínajú dozrievať na opačnej strane, ako je slnečná strana, hoci nie všetky odrody to dokazujú. Na dozrievanie teda nie je potrebné mať dostatok svetla, pretože v skutočnosti majú šupky paradajok na priamom slnku tendenciu stvrdnúť.

Na druhej strane je veľmi dôležitým faktorom teplota. Čím je plod paradajky teplejší, tým rýchlejšie dozrieva. Dozrievanie teda môžete spomaliť umiestnením paradajok na chladné miesto alebo ich urýchliť miernym teplom.

Tretím faktorom, ktorý urýchľuje dozrievanie, je plyn nazývaný etylén . Toto je plyn, ktorý sa komerčne používa na dozrievanie paradajok a iného ovocia, ktoré sa pred odoslaním zbierajú zelené a potom dozrievajú na predaj.

Hoci to všetko znie veľmi umelo a vedie k pomerne nevýraznej chuti, etylén sa v skutočnosti prirodzene uvoľňuje pri dozrievaní ovocia, ako sú banány, jablká a paradajky.

Toto pomáha paradajke dozrieť doma

Existuje niekoľko spôsobov, ako môže účinne paradajka dozrieť v interiéri.

Vloženie dozrievajúceho banánu alebo jablka do uzavretého vrecka so zelenými paradajkami im pomôže dozrieť, pretože toto ovocie uvoľňuje etylén

V kartónovej škatuli : Vyložte škatuľu novinami (alebo použite debničku na ovocie, ak pochádza z obchodu s potravinami) a na vrch poukladajte zelené paradajky v jednej vrstve s malým priestorom medzi nimi.

Zakryte ďalšou vrstvou novín a nechajte niekde v teple. Pravidelne kontrolujte. Ďalšou variáciou tejto metódy je umiestniť paradajky do drevenej zásuvky.

V papierovom vrecku : 5 – 10 paradajok vložíme do papierového vrecúška s dozrievajúcim banánom, jablkom alebo paradajkou a necháme na teplom mieste.

Pravidelne ho otvárajte, aby ste skontrolovali, či nevykazujú známky plesne alebo hniloby.

Veľké sklenené poháre alebo plastové vrecká : Ďalším spôsobom, ako sústrediť účinok etylénu, je umiestnenie 2-4 veľkých paradajok do pohára alebo vrecka spolu s dozrievajúcim ovocím a následné zavretie.

Kombinácia vlhkosti a tepla však môže podporovať pleseň, takže je zvyčajne najlepšie urobiť do nádoby otvory alebo pravidelne otvárať a kontrolovať nádobu.

Zaveste celú rastlinu : Užitočné na konci sezóny. Keď sa očakáva mráz, môžete celú rastlinu paradajky jemne vytiahnuť zo zeme a potom zavesiť hore nohami v garáži alebo pivnici, kde teploty zostanú nad bodom mrazu. Hovorí sa, že takto sa vyrábajú lepšie ochutené paradajky ako pri iných metódach.

Pre každú z týchto metód najlepšie výsledky dosahujú paradajky, ktoré už začínajú vykazovať žlto-oranžový nádych, čo naznačuje, že sú pripravené na dozrievanie.

Môžete mať úspech aj s plne zelenými paradajkami, ale bude trvať dlhšie a nemusia byť také chutné.

Pri nižších teplotách 10-15°C  dozrievanie zvyčajne trvá 3-4 týždne, zatiaľ čo pri 18-21°C môže trvať len 2 týždne. Skladovaním dávok pri rôznych teplotách môžete dozrievanie rozložiť, aby ste čo najlepšie využili svoju úrodu, hoci čokoľvek nižšie ako 10 °C prinesie výsledky horšej kvality.

Na čo si dať pozor

Najväčším problémom pri dozrievaní paradajok v interiéri sú choré alebo poškodené plody. Paradajky musia byť chránené pred pomliaždením alebo roztlačením.

Dobrá cirkulácia vzduchu pomôže zabrániť tvorbe plesní. Je rozumné robiť kontrolu každý deň alebo dva a odstrániť všetko podozrivé.

Pravidelná kontrola je obzvlášť dôležitá, ak dozrievajú paradajky vo vnútri, pretože vaše rastliny mohli trpieť chorobou, ako je pleseň, ešte predtým, ako bola úroda prenesená do interiéru.

V takýchto prípadoch je užitočnou technikou „triediť“ paradajky pred ich uskladnením, pričom sa oddelia nepoškvrnené od ovocia nižšej kvality.

Na dozretie vyberajte len tie najlepšie a všetky choré plody zlikvidujte. Túto techniku ​​som tento rok s určitým úspechom použil na svoje vlastné paradajky, ktoré podľahli plesni a zistil som, že kľúčom je dostať ich z rastliny hneď pri prvom príznaku choroby.

Ak ste mali úspech s konkrétnym spôsobom dozrievania paradajok, alebo dokonca máte dobrý recept na použitie zelených, napíšte nám do komentárov.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!