Na rozdiel od všeobecného názoru je uhorka náročná rastlina. Nepriaznivé podmienky sa prejavujú horkastou chuťou stopkovej časti plodu.

Reklamy

Odkiaľ pochádza horkosť v uhorkách a ako získať sladké, šťavnaté a chrumkavé plody?

Prečo sú uhorky horké

Rastliny, rovnako ako ľudia, môžu zažiť stres. A oni na to reagujú po svojom. V nepriaznivých podmienkach pestovania uhorka začne produkovať cucurbitacín , toxickú organickú zlúčeninu, ktorá spôsobuje horkosť ovocia.

Látka sa syntetizuje v listoch a potom sa distribuuje po celej rastline a hromadí sa v koreňovom systéme. Kvôli tejto vlastnosti boli ešte v 18. storočí uhorky považované za jedovaté a nejedli sa!

Vďaka vedeckému výskumu vieme, že stupeň horkosti je priamo úmerný množstvu slnečného žiarenia a celkovým poveternostným podmienkam. Je to spôsobené tým, že vlasťou uhoriek je ázijský kontinent, tropické lesy Indie.

Tam táto zelenina rastie v tieni stromov a nie je vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Vyvíja sa v podmienkach teplého vlhkého vzduchu, bez rýchlych zmien teploty.

Zistilo sa, že ak horúce počasie trvá dlhšie ako 5 dní, riziko horkosti uhoriek sa zdvojnásobí.

Rýchle zmeny teplôt, nedostatok vlahy, príliš horúce počasie, chudobná pôda, väčšinou hlina alebo piesok, sú teda najčastejšími príčinami horkosti uhoriek.

Jeden z týchto faktorov stačí na to, aby rastliny začali hromadiť cucurbitacíny, najviac koncentrované v koži a tkanivách bližšie k uhorkovej báze. Najväčšiu horkosť majú nezrelé a prezreté plody.

Niektoré odrody uhoriek sú prirodzene horkejšie ako iné. Pri výbere odrody uhoriek sa oplatí venovať pozornosť opisom chuti a vybrať si tie, ktoré sú deklarované ako sladké bez sklonu k horknutiu.

Horké budú aj uhorky vypestované zo semien horkých uhoriek.

Ako docieliť, aby uhorky neboli horké

Ako zabrániť horkej chuti uhoriek? Pozrime sa teraz bližšie na konkrétne príčiny horkých uhoriek a aké opatrenia by sa mali prijať v každom prípade.

Hlavné dôvody môžu byť nasledovné:

  • nedostatok vlhkosti a hnojenia;
  • príliš veľké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou;
  • chyby v starostlivosti (nesprávne siatie, hustota výsadby atď.);
  • napadnutie škodcami.

Nedostatok vody a živín

Nedostatok vody ovplyvňuje nielen chuť, ale aj vzhľad ovocia. Dozrieva dlhšie, veľkosť je menšia a šupka tmavšia. Predpokladá sa, že čím tmavšia je šupka, tým väčšia je horkosť.

Nedostatok živín navyše spôsobí deformácie uhoriek, sú ohnuté, na jednej strane užšie a na druhej hrubšie.

Ako zalievať uhorky, aby nezhorkli? Po prvé, teplá voda. Je potrebné dodržiavať režim zavlažovania: iba v teplom počasí a iba s usadenou teplou vodou, aby sa predišlo teplotným rozdielom.

Pri nepriaznivom počasí treba záhony prikryť svetlou netkanou textíliou, aby rastliny nepremrzli a neboli vystavené príliš horúcemu priamemu slnku. Oplatí sa vysadiť uhorky k rastlinám, ktoré im poskytujú čiastočný tieň.

Ak chcete poskytnúť uhorkám dusík a draslík, kŕmte ich dusičnanom draselným (20-30 g na 10 litrov vody) a močovinou (25-30 g na 10 litrov vody).

Škodcovia

Vošky, molice, strapky, háďatká, roztočce a iní škodcovia môžu zvýšiť horkosť uhoriek. Rastlina sa ubráni invázii hmyzu a začne produkovať odpudzujúcu horkú látku.

Vykonajte preto preventívne opatrenia na ochranu vašich výsadieb pred napadnutím škodcami.

Vykonávajte pravidelné kontroly, odstraňujte burinu, mulčujte pôdu. Keď sa objaví hmyz, postriekajte listy infúziou tabaku alebo cibuľových šupiek.

Pravidelne tiež kypryte pôdu, aby ste zlepšili jej výmenu vzduchu, odrežte divoké výhonky a uhorky držte na podperách.

Čo robiť, ak aj napriek vášmu úsiliu sú uhorky horké?

Diskutovali sme o tom, ako zabrániť tomu, aby sa v uhorkách objavila horkosť. Ale čo keby sme aj tak zatrpkli? Je potrebné vyhodiť naše uhorky pestované s veľkými ťažkosťami?

Samozrejme, že nie! Existuje niekoľko účinných spôsobov, ako sa zbaviť horkosti v uhorkách.

Keďže cucurbitacín sa väčšinou nachádza v šupke, môžete uhorku jednoducho ošúpať a odrezať stopkovú časť ovocia . Zostane len sladká časť.

Horkosť sa odstraňuje trením. Odrežeme konce a ovocie pozdĺžne prekrojíme. Plátky oboch polovíc trieť, kým sa už neuvoľní biela pena, a potom opláchnuť pod tečúcou vodou.

Uhorku nakrájame na malé kúsky a posypeme soľou . Nechajte asi 30 minút pôsobiť. Horkosť zmizne s uvoľnenou šťavou. Plátky opláchneme vo vode a pripravíme šalát.

Môžete tiež s istotou konzervovať a nakladať horké uhorky. Ak sú však veľmi horké, je lepšie ich najskôr namočiť do vody .

Najlepší spôsob, ako sa zbaviť horkosti množstva uhoriek: Naplňte vhodnú nádobu studenou vodou. Sceďte a každé 3 hodiny pridajte čerstvú vodu. Skúste uhorky po 6-7 hodinách. Ak vám chuť vyhovuje, začnite zavárať.

Ak horkosť zostane, vymeňte vodu ešte 2-3 krát. Môžete dodatočne odrezať konce , potom sa horkosť rýchlejšie odstráni.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!