Ako vysušiť ovocie, aby si však zachovalo všetky vitamíny? Je potrebné dodržať niekoľko pravidiel

Publikované: 26 augusta 2024Prečítané: 183Značky: , , , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Najstarším a pritom najjednoduchším spôsobom konzervácie ovocia je sušenie. Najlepšie sa tak spracováva dobre vyzretá úroda, pretože má najvyšší obsah cukru aj živín. Domáce sušené ovocie príde vhod nielen v zime. Ako ho môžeme sušiť?

Najskôr si odpovedzme na otázku, prečo vôbec ovocie sušiť? Najdôležitejšie asi je, že pripravované ovocie doma bude zdravé, ničím nestriekané, nesírené a bez pridaného cukru navyše, hoci s ním neschudnete.

Kvalitu úrody si sami skontrolujete. Navyše takto zužitkujete aj veľké množstvo plodov, ktoré by ste pravdepodobne inak nechali ležať úhorom. V neposlednom rade si môžete miešať svoje vlastné originálne viacdruhové zmesi.

Ako pripraviť ovocie a ochrániť ich pred hnednutím

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob sušenia, úrodu najskôr skontrolujte a preberte. Plody, ktoré sú plesnivé, nahnité alebo aj nedozreté, odstráňte a tie zvyšné, tj zdravé a zrelé, prepláchnite vo vode a usušte. Šupku nie je potrebné odstraňovať.

Ovocie sa obvykle krájajú podľa veľkosti na plátky alebo na polovičky, ale plody ako čerešne, slivky či drobné hrušky môžete pri sušení v rúre nechať celé. Pracujte rýchlo, aby boli uchované všetky živiny – niektoré druhy začnú po rozkrájaní rýchlo hnednúť.

Aby ste tomu zabránili, ponorte jednotlivé kúsky na päť minút do vody s citrónovou šťavou alebo s octom (na liter vody použite šťavu z dvoch citrónov či jednu lyžicu octu).

Po vybratí ich nechajte odkvapkať a až potom rozmiestnite na sitá či plechy. Plody, ako sú slivky, hrozno alebo čučoriedky, ktoré majú voskový povlak, sa sušia dlho. Pre skrátenie celého procesu ich ešte pred sušením ponorte na minútu či dve do horúcej vody a potom opláchnite v studenej vode.

Ako sušiť ovocie v sušičke

V domácich sušičkách sa ovocie suší pri teplotách od 50 do 55 ° C podľa inštrukcií ich výrobcu. Že je dobre usušené, poznáte podľa toho, že je pružné, ohybné a vláčne. Pretože obsahuje menej ako 5% vody, nebudú na ňom žiadne vlhké miesta. Pokiaľ niektorý kúsok po vychladnutí rozrežete a stlačíte, nesmie sa na reze objaviť voda.

Skúste si urobiť ovocné kože

V sušičke môžete skúsiť pripraviť aj tzv. ovocné kože, známe aj ako ovocné plátky či placky, kedy veľmi zrelé až prezreté ovocie po umytí rozmixujete a umiestnite na fóliu na to určenú.

Dá sa použiť ako jeden druh, tak zmes, kedy k menej výraznému ovociu pridáte druh chuťovo výraznejší alebo ho ozvláštnite vločkami, orieškami, obilnými klíčkami a podobne.

Usušenú kožu potom zrolujete a uschováte rovnako ako klasické sušené plody. Môžete ju rozlámať do jogurtov, plniť krémami či iným ovocím alebo len tak zahryznúť ako desiatu do ruky.

Aby bolo sušenie v sušičke efektívne, je dobré zaobstarať si maximálny počet sít, ktoré sa do konkrétneho typu prístroja zmestia.

Ako sušiť ovocie v rúre

Naše babičky sušičky nemali, napriek tomu ovocie sušievali pravidelne. Zatiaľ čo predtým bola sušiacim nástrojom rúra vykurovaná drevom, dnes je klasikou rúra elektrická.

Aký je vhodný postup, aby ste ovocie nespálili? Zvoľte najlepšie teplovzdušný ohrev na 40 stupňov Celzia . Akonáhle bude rúra predhriata, umiestnite do nej rošty alebo plechy s ovocím naukladaným na papieri na pečenie.

Podstatné je rúru úplne nezatvárať, aby z nej mohla odchádzať vlhkosť. S tým vám pomôže napríklad zložená utierka alebo zboku vložená vareška.

Po dvoch hodinách sušenia môžete teplotu zvýšiť na 50 až 60 stupňov, aby sa ovocie skôr usušilo (ak však chcete zachovať čo najvyššie možné množstvo vitamínov, sušte maximálne na 50 stupňov Celzia).

Ku koncu tejto doby teplotu opäť znížte na pôvodných 40 stupňov. Stav ovocia pravidelne kontrolujte, nech ho nespálite: Dĺžka sušenia je závislá od zrelosti ovocia, jeho druhu i veľkosti jednotlivých kúskov.

Ako sušiť ovocie na slnku

Najekonomickejším spôsobom je vyskladať ovocie na plech alebo sitá a nechať ich voľne schnúť na slnku tak dlho, kým dostatočne nevyschne. S jeseňou však už slniečko stráca silu, a tak je o to viac potrebné kontrolovať, že plody neplesnivia.

Aby nenavlhli, je nutné umiestniť ich zakaždým na noc domov, nenechávať ich vonku! So znižujúcim sa počtom teplých, slnečných dní je možné kombinovať sušenie v rúre alebo sušičke s dosušovaním vonku na vzduchu.

Ako na skladovanie?

Sušené ovocie skladujte najlepšie v plátenných vrecúškach alebo pohároch so vzduchotesným uzáverom na suchom tmavom mieste, ideálne s teplotou okolo 15 až 20 stupňov Celzia. A ešte posledný tip: Je dobré robiť si o sušení stručné poznámky, aby ste nabudúce vedeli, čo robiť rovnako, čo inak a lepšie.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!