Výborné sladké raňajky alebo len tak ku káve či teplému čaju „makové slimáky s cukrovou polevou“

Publikované: 29 novembra 2023Prečítané: 491Značky: , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Výborné sladké raňajky alebo len tak ku káve či teplému čaju „makové slimáky s cukrovou polevou“

Stará klasika, ktorá nás nikdy neomrzí.

RECEPT

Výborné sladké raňajky alebo len tak ku káve či teplému čaju "makové slimáky s cukrovou polevou"

Stará klasika, ktorá nás nikdy neomrzí.

INGREDIENCIE na cesto

  • 500g hladká múka

  • 250ml mlieko

  • 60g maslo

  • 50g kryštálový cukor

  • 21g čerstvé droždie

  • 1 vajce

  • štipka soli

  • 1 žĺtok + voda na potretie

INGREDIENCIE na plnku

  • 200g mletý mak

  • 50g mleté mandle

  • 50g práškový cukor

  • 1 bielok

  • 1PL rozpustené maslo

  • 1PL med

INGREDIENCIE na polevu

  • 100g práškový cukor

  • 1/2ČL vanilkový extrakt

  • 2 - 3PL mlieko

POSTUP

  • Do misy si preosejeme múku. V strede urobíme jamku, do ktorej nadrobíme čerstvé droždie. Prilejeme do jamky teplé mlieko, pridáme cukor, premiešame prstom a necháme droždie napeniť.

  • Keď máme droždie napenené, pridáme rozpustené maslo, soľ, vajce a vymiesime hladké cesto. Hotové cesto prikryjeme, dáme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

  • Pripravíme si makovú plnku.

  • Prevaríme si 2dcl vody, pridáme do nej mak a necháme ho napučať približne 30 minút. Cez jemné sitko odstránime z maku prebytočnú vodu. K maku primiešame mleté mandle, cukor, rozpustené maslo a med.

  • V mise si mixérom vyšľaháme bielka do peny. Vyšľahané bielka vmiešame do makovej zmesi. Ak je plnka suchá, pridáme trochu mlieka.

  • Na pomúčenej doske si vyvaľkáme pripravené cesto do tvaru obdĺžnika. Celý povrch potrieme makovou plnkou a zvinieme do závinu.

  • Závin nakrájame na 4cm široké plátky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.

  • Pred pečením potrieme slimáky rozšľahaným žĺtkom s trochou vody. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 - 20 minút.

  • Polevu pripravíme zmiešaním cukru, mlieka a vanilkového extraktu. Pripravenou polevou polejeme ešte horúce slimáky.

  • Dobrú chuť!

Zdieľať článok na socialných sieťach