Toto musíte vyskúšať! Tento nenápadný kuchynský pomocník vám zaručí zdravú a bohatú úrodu paradajok
Zdieľať článok na socialných sieťach
Čerstvo odtrhnuté paradajky zo záhrady alebo z balkóna chutia najlepšie, o tom snáď nie je nutné nikoho presviedčať.
Aby sme mali bohatú úrodu krásnych, chutných a zdravých plodov musíme sa o rastliny dobre starať a poskytnúť im správnu výživu aj ochranu pred plesňami, ktoré ich môžu úplne zničiť.
Ak nechceme na paradajky používať priemyselné hnojivá a postreky, urobíme si vlastné domáce z ingrediencie ktorú celkom určite máme stále po ruke – jedlej sódy!
Dokáže paradajky vyživiť a poskytnúť aj ochranu proti chorobám. Ako domáce hnojivo a postrek na paradajky urobiť?
Jedlá sóda, známy multifunkčný eko pomocník v domácnosti, sa skvele uplatní aj pri pestovaní paradajok. Pomáha znižovať kyslosť pôdy a podporuje rast aj vývoj plodov, ale predovšetkým sa podieľa na tom, že paradajky budú zdravšie, šťavnatejšie a oveľa sladšie, chutnejšie a červenšie.
Jedlá sóda pre sladšie a šťavnatejšie paradajky
Ingrediencie
- 1 lyžica jedlej sódy
- 5 l horúcej vody
Príprava
Do horúcej vody nasypeme jedlú súdu, dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Ak by sme zalievali paradajky príliš teplou vodou, ublížili by sme im.
Používanie
Každú sadenicu na záhrade zalejeme asi pol litrom hnojivá buď skoro ráno alebo neskoro večer za suchého počasia. Aplikujeme raz za mesiac. Paradajky v nádobách zalievame jedlou sódou raz za dva týždne.
Môžeme tiež trochu jedlej sódy pridať do zeminy po odkvitnutí, keď sa začínajú vytvárať plody. Zálievka s jedlou sódou prospieva tiež paprikám, uhorkám, patizónom a cuketám.
Jedlá sóda proti plesniam rajčín
Jedlá sóda významne pomáha rastlinám paradajok brániť sa pred napadnutím plesňovými a hubovými chorobami. Vlhké letné počasie a striedanie teplôt dokonale nahráva najväčšiemu nepriateľovi paradajok.
Pravidelným postrekom z jedlej sódy ochránime paradajky pred rozvojom týchto ochorení, ktoré môžu v okamihu rastliny obsypané zrejúcimi plody zničiť.
Postrek proti plesni z jedlej sódy
Ingrediencie
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička oleja
1 liter studenej prevarenej alebo destilovanej vody
Príprava
Všetky ingrediencie premiešame, necháme asi 30 minút odstáť a potom ešte dôkladne pretrepeme.
Používanie
Roztok nalejeme do fľaše s rozprašovačom a paradajky preventívne každých 10 dní postriekame. Pri napadnutí aplikujeme každý tretí deň.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!