Prečo skúsení záhradkári nikdy nevyhadzujú starý a tvrdý chlieb? Toto by vás zrejme ani nenapadlo!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Záhradkári vždy vedia, ako najlepšie využiť dostupné produkty tak, aby nič neprišlo nazmar a dokonca to prinieslo ďalšie výhody.
Využitie starého chleba ako prírodného a užitočného hnojiva pre rastliny nie je nezmyselné a prináša merateľné výhody.
Výhody chleba v záhrade
Starý chlieb by sa nemal vyhadzovať, pretože s jeho pomocou možno pestovať zdravú zeleninu, čučoriedky alebo kvety.
Chlieb totiž obsahuje veľké množstvo živín, medzi ktoré patria sacharidy, bielkoviny, vitamíny skupiny B a minerály, ale aj droždie.
Príprava hnojiva
Príprava hnojiva je jednoduchá a nespôsobuje žiadne nemilé problémy.
Stačí naplniť akúkoľvek nádobu do 1/3 chlebom, zaliať vriacou vodou a nechať 4-5 dní. Suchý chlieb bude plávať na povrchu, musíme dbať na to, aby zmäkol. Môže sa pridať 5 ml jódu.
Aplikácia hnojiva
Hotové hnojivo z chleba je potrebné precediť, aby zvyšok nevytvoril na pôde kôrku. Riedime teplou vodou v pomere 1 ku 2. Pred zalievaním je potrebné uvoľniť pôdu. Možno použiť aj na striekanie.
Hnojenie chlebom sa môže vykonávať 2-3 krát v intervaloch 14 dní, najlepšie od objavenia sa prvých kvetov po nasadenie plodov.
Takéto hnojivo okrem hnojenie tiež obohacuje pôdu o užitočnú mikroflóru. Po týždni stonky a listy rastlín viditeľne spevnia a získajú farbu.
Hnojenie starým chlebom posilní rastliny, zlepší úrodu o 20% a zlepší chuť ovocia.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!