Toto ste o ŠKORICI zaručene NETUŠILI! Nie je to len prísada do vašich chutných koláčov a pokrmov, ide skutočne o POKLAD
Zdieľať článok na socialných sieťach
Škorica, toto bežne používané korenie, môže byť skutočným zázrakom pre naše zdravie. Bohužiaľ, mnohí z nás si neuvedomujú skutočnú liečivú hodnotu tohto aromatického korenia.
Škorica nielenže dodáva chuť našim jedlám, ale má aj hmatateľné výhody pri liečbe rôznych ochorení.
Čo je skutočná škorica?
V prvom rade sa oplatí byť opatrný pri výbere škorice, pretože k dispozícii sú dva druhy: indická (Cejlónska) a čínska (Cassia).
Pravá škorica s väčšími zdravotnými benefitmi pochádza zo Srí Lanky a je dostupná hlavne v obchodoch so zdravou výživou.
Treba si uvedomiť, že čínska škorica, dostupná v supermarketoch, nie je rovnako prospešná pre zdravie. Cejlónska škorica má oveľa nižší obsah kumarínu a predstavuje nižšie riziko toxicity.
Výhody konzumácie škorice:
Škoricu používali staroveké civilizácie pri balzamovacích procesoch. Počas moru sa používal ako prostriedok proti infekcii spolu s klinčekmi.
V 15. a 16. storočí bola najcennejšou koreninou. Väčšinu jeho dávnych použití potvrdil moderný výskum.
Gastrointestinálne poruchy
Nemecká zdravotnícka komisia schválila používanie škorice na zmiernenie kŕčov tráviaceho traktu a zníženie tráviacich ťažkostí.
Škorica má karminačný účinok, pomáha odbúravať črevné plyny. Zmierňuje abdominálny diskomfort, ktorý môže byť spôsobený nadmerným plynom.
Pomáha pri poruchách trávenia, plynatosti, črevnej kolike, atónii trávenia, nevoľnosti a rannej nevoľnosti.
Infekcie močových ciest
Štúdie ukazujú, že škorica je účinná proti infekciám močových ciest, najmä ak sú spôsobené baktériou Escherichia coli. Priaznivo pôsobí aj pri liečbe vaginálnych mykóz spôsobených Candida albicanis.
Diabetes
Nedávny výskum naznačuje, že škorica zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi. Zvyšuje schopnosť inzulínu metabolizovať glukózu, čo pomáha udržiavať rovnováhu cukru v krvi. Škorica robí bunky citlivejšie na inzulín.
Botanik James Duke tvrdí, že 1/8 čajovej lyžičky škorice môže zvýšiť účinnosť inzulínu 3-krát.
1/2 – 3/4 čajovej lyžičky škoricového prášku môžete užiť s každým jedlom, aby ste pomohli kontrolovať hladinu cukru v krvi. Takéto rady však vždy treba konzultovať s lekárom.
Trávenie
Škorica stimuluje tráviaci systém, uľahčuje trávenie tukov. Triesloviny v ňom obsiahnuté pôsobia sťahujúco, čo môže byť nápomocné pri hnačke.
Plesňové a vírusové infekcie
Škorica má antimikrobiálne a protiinfekčné vlastnosti. Výskum naznačuje jeho účinnosť v boji proti vírusovým, plesňovým, parazitickým a plesňovým infekciám.
Prechladnutie a chrípka
Toto korenie sa už dlho používa v tradičnej medicíne ako liek na prechladnutie a chrípku. V kombinácii so zázvorom stimuluje krvný obeh, zahrieva telo a bojuje proti infekčným mikroorganizmom.
Dr. Henryk Różański uvádza recept na nálev: Nálev - Infusum Cinnamomi vo vode alebo mlieku, s medom alebo malinovou šťavou: 1-2 čajové lyžičky škorice na pohár vriacej vody.
Pite 1 pohár 2-3x denne, pri nádche, chrípke, kašli, horúčke - 1/2 pohára každých 4-6 hodín.
Upokojujúci účinok
Škorica má tiež upokojujúci účinok, zmierňuje bolesť a podporuje prietok krvi. Môže pomôcť pri bolestiach svalov, menštruačných kŕčoch a artritíde.
Nezabúdajme, že výber správnej škorice, teda cejlónskej, z nej môže urobiť nielen aromatický doplnok jedál, ale aj prostriedok na upokojenie rôznych neduhov.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!