Sezóna medvedieho cesnaku je tu! Kde ho nájsť, ako ho spoznať a čo z neho pripraviť
Zdieľať článok na socialných sieťach
Sezóna medvedieho cesnaku, ktorý v posledných rokoch zažíva svoj boom, už na mnohých miestach začala. Šťavnaté zelené listy pripomínajúce tie konvalinkové, ale prenikavo voňajúce po cesnaku, nájdete najčastejšie v lužných lesoch, okolo potokov a na tienistých vlhkých miestach. Vypravte sa na ne a pripravte si z nich niektorú z populárnych pochúťok, na ktoré vám prinášame recept. Pesto z medvedieho cesnaku aj špenát sú vynikajúce!
Poznáte medvedí cesnak? Jarnú bylinu plnú vitamínov, enzýmov, aminokyselín, minerálov a účinných silíc, to všetko zabalené do šťavnato zelených listov, z ktorých si môžete zmixovať vynikajúce pesto, pripraviť skvelý špenát, pridať ich do šalátu alebo do smoothies, nasekať pod mäso alebo len tak na kraj čerstvého chleba s maslom.
Nielen že si na ňom pochutnáte, ale pomôže vám aj pri respiračných chorobách – mierni prejavy prechladnutia, chrípky, angíny a ďalších mnohých neduhov. Účinné látky v cesnaku medvedím tiež napríklad regulujú činnosť žalúdka, podporujú trávenie, urýchľujú hojenie rán a vredov, upokojujú kŕče hladkého svalstva a ničia črevné parazity.
Kde rastie medvedí cesnak, ako ho poznáte a kedy ho zbierať
Cesnak medvedí (Allium ursinum) rastie vo vlhkých a humóznych lužných lesoch. Listy cesnaku začínajú vyrážať zo zeme už koncom februára a sú vhodné na zber len do doby, než začne kvitnúť nenápadnými bielymi kvietkami. Počas kvitnutia sa potom jeho liečivá sila vytráca. Svojimi listami trochu pripomína konvalinku, ale určite si ho s ňou nepomýlite, pretože tá vôňa je úplne iná.
Cesnaková aróma je nezameniteľná, môže za ňu látka alliin, obsiahnutá v listoch a cibuľkách. Ten nájdeme v neporušených listoch. Až narušením bunkovej štruktúry sa uvoľní zvláštny enzým, ktorý dokáže neaktívny alliin premeniť na allicín. A práve ten medvediemu cesnaku prepožičiava nielen jeho charakteristickú vôňu, ale hlavne silne ozdravné pôsobenie na organizmus.
Bylinka nabitá zdravím
Čo sa týka obsahu vitamínu C, je medvedí cesnak hrdým šampiónom. Zatiaľ čo napríklad 100 g obyčajného jablka ukrýva iba 4 mg, v cesnaku ho nájdete v množstve 150 mg na 100 g.
Z ďalších dôležitých látok môžeme spomenúť
- vitamíny A, B1, B2
- minerály germánium, draslík, horčík , selén, zinok , železo
- alicín
Okrem už uvedeného tiež medvedí cesnak:
- ničí stafylokoky (aj odolného zlatého) a streptokoky
- zabíja prvoky trichomóny – častú príčinu ženských vaginálnych ochorení
- likviduje kandidu, mykózy a plesne
- hojí rany
- pôsobí ako prevencia oparov
- znižuje krvný tlak
- pomáha pri hnačke a zápche (aj chronickej)
Nebojte sa teda lístky cesnaku krájať, kosiť, mixovať a inak spracovávať, vyrobíte si pre váš organizmus metlu, ktoré vymetie všetky neduhy z tela von. A navyše je to ukrutne dobré.
2 najobľúbenejšie recepty z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku
- 150 g medvedieho cesnaku
- 5 g soli
- 100ml olivového oleja
- hrsť vlašských orechov alebo sezamových semienok
Postup:
Umyté listy rozmixujte s olejom, pridajte soľ, orechy či semienka a ešte chvíľu mixujte. V pohári s povrchom pesta zaliatym olejom vám vydrží týždeň, pokiaľ ho však skôr nezjete.
Náš tip:
Pokiaľ vám nejaké listy zostanú, vložte ich do vody ako kvet do vázy, v chladničke vám vydržia čerstvé až tri dni.
Špenát z medvedieho cesnaku
- 500g cesnaku
- 1 vajce
- 1 cibule
- 1 lyžica oleja
- soľ
- voda
Postup:
Cesnakové listy umyte a nasekajte nadrobno, spolu s pokrájanou cibuľkou a soľou zalejte vodou a nechajte dusiť pod pokrievkou 15 minút.
Potom zmes zahustite vajíčkom a pridajte olej. Pokrm môžete posypať sezamovým semienkom. Podávajte so zemiakmi, kuskusom alebo inou obľúbenou prílohou.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!