Jednoduchá technika, vďaka ktorej bude váš mlynček na mäso vždy ostrý. Potrebujete na to len túto jednu vec

Publikované: 28 októbra 2024Prečítané: 195Značky: , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Mlynček na mäso je výborným pomocníkom v kuchyni a jedno fantastické zariadenie, ktoré vám umožní vytvárať celý repertoár mäsových jedál a rôznych plniek. Čo ale spraviť, keď sa zatupí?

Každého kuchára už neraz zamrzelo, keď sa nože začali otupovať a namiesto mletia fajnového mäska ho stroj rozdrvil na kašu a upchal nepretlačenými blanami a šľachami.

Niekedy je jednoducho pohodlnejšie kúpiť si hotové, mleté ​​mäso, namiesto toho, aby ste sa hodiny trápili s tupým mlynčekom.

Istotu o jeho kvalite vám totiž dáva už len samotné mletie mäsa. Vo vlastnom mlynčeku si môžeme zvoliť aj hrúbku mletia, na ktorú nemáme vplyv pri kúpe baleného alebo mletého mäsa predajcom.

Čerstvo namleté mäso má mnoho výhod oproti tomu z obchodov, ktoré obsahuje mleté kože, chrupavky, múku a podobne.

Ako mať vždy dobre nabrúsený mlynček na mäso

Stačiť nám na to bude list jemnozrnného brúsneho papiera.

Princíp mlynčeka na mäso spočíva v tom, že mäso sa naseká medzi šnekom a sitom.

Je to podobné ako pri práci s nožnicami, kde sa papier strihá dvoma tangenciálnymi čepeľami.

Môžete vykonať experiment. Odstrihnite prúžok papiera a vložte ho do otvoru sita, navrch nasaďte čepele a otočte ich, ako keby ste papier prerezávali. Ak čepele a sito nie sú ostré, papier sa jednoducho ohne a vkĺzne medzi ne.

To isté sa deje s mäsom, keď sú obe časti otupené. Potom sa zle reže a navíja sa na pohyblivú časť.

Ako jednoducho nabrúsiť nože a sitá

Najskôr si rozoberieme opatrne mlynček.

Brúsny papier si dáme na rovnú plochu, tak aby sa nepohyboval.

Čepeľ mlynčeka pritláčame krúživými pohybmi o brúsny papier proti smeru hodinových ručičiek, až pokým nebude povrch vyleštený.

Takýmto spôsobom naostríme aj sito mlynčeka.

Nezabúdajte, že pri montáži mlynčeka na mäso musia byť tieto ošetrené plochy vždy umiestnené spolu, potom sa vytvorí efekt samoostriacich nožníc.

To znamená, že sito by mala byť umiestnená vždy brúsenou stranou vo vnútri a nikdy nie naopak.

Všetko je vybrúsené a teraz môžeme experiment zopakovať. Rovnakým spôsobom vložíme do mriežky pásik papiera a prekrútime cez neho nože. Papier je ordezaný a môžeme sa pustiť do skladania.

Najskôr však nezabudnite oba diely dobre opláchnuť vodou. Tento spôsob je vhodný ako pre mechanické, tak aj elektrické mlynčeky na mäso.

Nakoniec čepeľ a kotúč vyčistíme čistiacim prostriedkom a poriadne opláchneme vodou a osušíme.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!