Hnojenie uhoriek chlebom. Recept na prírodné hnojivo, ktoré predlžuje plodnosť a zvyšuje produktivitu

Publikované: 18 augusta 2024Prečítané: 244Značky: , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Nečudujte sa, že vaše uhorky prestanú plodiť. Rastlina potrebuje neustále hnojenie. Ak rastliny počas celého vegetačného obdobia nehnojíte, rýchlo vyrastie a ukončí svoj životný cyklus.

Minerálne hnojivá používam zriedka. Najčastejšie hnojím prírodnými prípravkami na báze prírodných produktov.

Dnes sa chcem podeliť o recept na úplne zabudnuté, no veľmi účinné hnojivo. Má už niekoľko desaťročí. Tento recept som našla v zošite mojej starej mamy.

Celkom náhodou som prechádzala týmto zošitom. Babičkina kniha obsahuje veľa zaujímavostí - recepty, poznámky, záhradkárske triky, niektoré výpočty a tipy, kedy sadiť zeleninu.

Moje efektívne kŕmenie

Ja zbieram starý chlieb celú zimu – viem, že sa mi bude hodiť. A keď sa letná sezóna naplno rozbehne, vezmem si 5 kusov a pripravím si materiál na prípravu hnojiva.

Ako je toto uhorkové hnojivo užitočné? Baktérie mliečneho kvasenia sú zodpovedné za všetky procesy, ktoré sa vyskytujú, a fermentácia je veľmi dôležitá. V dôsledku toho:

  • organické kyseliny jemne pôsobia na látky v pôde a robia ich ľahko stráviteľnými pre koreňový systém uhoriek;
  • nie je potrebné dodatočne kŕmiť rastliny hnojivami, ktoré zahŕňajú horčík, dusík, fosfor a draslík;
  • koreňový systém ľahko zaberá miesto v hornej vrstve pôdy, pretože baktérie prítomné v hnojení uvoľňujú pôdu a nasýtia ju kyslíkom;
  • zvyšuje sa imunita rastlín, pretože rastú v úplne zdravej pôde s potlačenou patogénnou mikroflórou;
  • zvyšuje sa tvorba vaječníkov, rastú nové plody vďaka prítomnosti vitamínov a aminokyselín.

Potrebné je uhorky pravidelne hnojiť.

Pozor! Toto hnojivo nenahrádza zelené kvasenie a extrakt popola. Každý z nich musí byť aplikovaný vo vhodnom čase v určitom dávkovaní.

V druhej polovici leta je zásoba organickej hmoty vyčerpaná, preto mi kŕmenie príde veľmi vhod. Skladá sa z dvoch častí - tekutej a hustej frakcie. Prvý je zodpovedný za rýchly rast zelenej hmoty, druhý je potrebný na výživu pôdnej mikroflóry.

Hnojivo pripravujem zo sušeného chleba a vody. Keďže chlieb celú zimu šetrím, príprava tohto hnojiva mi nerobí problém. V lete ním prihnojím uhorky a iné zeleninové plodiny.

Uhorky pestujem v skleníku s rozmermi 3x6 m Na túto plochu spotrebujem naraz len 3 litre. Hneď riedim v sklenenej nádobe s objemom 3 litre. Do vnútra som vložila 5 kusov starého chleba.

Koľko? Plátok je plnohodnotný plátok odrezaný zo štandardného bochníka. Po nakysnutí chlieb zaberie 1/3 nádoby.

Naplním vodou po vrch, voľne prikryjem pokrievkou a dám na 5 dní do skleníka. Potom, čo zmes začne kvasiť, počítam dva dni a začínam aplikovať na uhorky.

Pred použitím vzniknutú zmes prefiltrujem a zriedim vodou v pomere 1:9. Rastliny polejem vodou a zvyšky chleba rozložím vedľa nich.

Pri kyprení ju zapustím do pôdy. Vďaka tomuto prirodzenému hnojeniu rastú uhorky doslova a do písmena míľovými krokmi.

Výhody hnojiva zo starého chleba pre uhorky

Pre uhorky je to nepostrádateľný produkt. Nasýti plodinu dusíkom, draslíkom a fosforom. Hnojenie na báze chleba zvyšuje imunitu rastlín, rastliny sú menej náchylné na choroby. Neboja sa teplotných zmien.

Chlieb obsahuje okrem dusíka, draslíka a fosforu vitamíny. Rovnako ako minerály – sodík, mangán, železo. Po ošetrení listov chlebovou tinktúrou uhorky rýchlo rastú, rastú listy a vytvárajú silný koreňový systém.

Zabudol som - nasadili veľa plodov. A to je pre záhradníka dôležité. Keďže zeleninu pestujeme kvôli dobrej úrode.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!