Ako viem, kedy je najlepší čas na vytiahnutie mrkvy zo zeme? Toto sú podstatné signály, podľa ktorých to rozoznáte

Publikované: 17 augusta 2024Prečítané: 321Značky: , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Tiež si na záhrade pestujete mrkvu? Tak to by ste mali vedieť, ako a podľa čoho spoznať, kedy je ten správny čas ju žať.

Mrkva je sladká a chrumkavá pochúťka, ktorá patrí medzi veľmi obľúbenú zeleninu pestovanú na slovenských záhradkách. A najlepšia je samozrejme tá z domácej úrody.

Jej uplatnenie je v kuchyni veľmi pestré, a preto by ste jej pestovanie mali dotiahnuť úspešne až do konca! Je teda dobré vedieť, kedy mrkvu žať, aby bola v najlepšej kondícii aj na uskladnenie.

Prečo je mrkva taká obľúbená

Svoju popularitu si mrkva získala nielen vďaka svojej výraznej chuti a príjemnej chrumkavosti, ale aj vďaka vysokému obsahu beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, ktorý je značne dôležitý pre dobrý zrak, zdravú pokožku a rovnako tak silný imunitný systém.

Je dokázané, že ľudia, ktorí konzumujú denne dve až tri mrkvy, sú oveľa menej v strese ako tí, ktorí mrkvu nejedia vôbec.

Obsiahnutá vláknina výborne podporuje činnosť zažívacieho traktu a zároveň čistí črevá. Pretože mrkva tiež výborne zaháňa hlad, je vhodná najmä pri redukčných a odtučňovacích diétach.

Najčastejšie sa mrkva používa do čerstvých šalátov, polievok, omáčok, pečiva, ale jedná sa aj o chutnú prílohu. A ako teda poznať, že je mrkva zrelá na zber?

Vädnúca vňať

Najlepším ukazovateľom zrelosti mrkvy je jej vňať. Pokiaľ začne žltnúť a vädnúť, je to signál, že koreň pod zemou je plne vyzretý a pripravený na zber.

Doba rastu

Doba zberu sa líši podľa konkrétnej odrody. Preto vám určite pomôžu aj užitočné informácie na sáčku od semienok, kde spravidla býva uvedená informácia za ako dlho môžete zeleninu zberať.

Všeobecne platí, že rané odrody sa zo zeme vyťahujú už za 8 týždňov od výsevu, zatiaľ čo neskoré odrody potrebujú až 11 týždňov.

Test koreňa

O zrelosti mrkvy sa môžete tiež presvedčiť tak, že vykopete pár koreňov na revíziu. Zrelá mrkva by mala byť sýto oranžovej farby a mala by mať na sebe malé korienky.

Ak náhodou narazíte aj na mrkvu, ktorá sa farbí do béžová, je to znamenie, že by ste so zberom nemali váhať ani minútu. Bola by prezretá, strácala by svoju prirodzenú chuť a pri skladovaní by mala sa tendenciu kaziť.

Ako mrkvu žať

Na vyťahovanie mrkvy z pôdy použite rycie vidly a vyberte si deň, kedy bude slnečno a sucho. Prípadná vlhkosť by priniesla riziko, že sa mrkva bude rýchlo kaziť.

Po vytiahnutí z pôdy každú mrkvu opatrne očistite od hliny a odstráňte vňať. Nikdy ju neumývajte vodou. Akonáhle bude pripravená na uskladnenie, uložte mrkvu na chladné a suché miesto, napríklad do pivnice

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!