ZEMIAKOVÉ PLACKY neabsorbujú ani gram tuku, pokiaľ do nich pridáte jednu špeciálnu ingredienciu! Zamiešajte ju do cesta
Zdieľať článok na socialných sieťach
Je ťažké nájsť niekoho, komu by sa nezbiehali slinky pri vôni a pohľade na čerstvé, chrumkavé zemiakové placky. Mnohí z nás si však tento pôžitok odopierajú pre kalorický obsah a pre to, že nie sú príliš zdravé.
V čom sú nevhodné pre tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie a postavu?
Skutočnosť, že počas procesu vyprážania absorbujú veľa tuku. Z tohto dôvodu môžete použiť alternatívu k vyprážaným plackám ich pečením v rúre. Sú veľmi chutné a chrumkavé, no chuťou sa líšia od tých tradičných. Čo ak existuje iné riešenie?
Čo robiť, aby zemiakové placky nenasiakli tuk?
No, je to celkom jednoduché. Stačí jedna prísada navyše a naše zemiakové placky nenasajú toľko tuku, koľko zvyčajne absorbujú.
Tajomstvo je v silnom alkohole. Do zemiakovej hmoty pripravenej na vyprážanie pridanej trochou napríklad vodky alebo liehu. Placky počas vyprážania nenasajú toľko oleja a budú chrumkavejšie!
A nemusíte sa báť percent. Počas vyprážania sa odparia a alkohol nezmení chuť našich palaciniek.
Ak ich navyše po vyprážaní položíte na plech vystlaný papierovou utierkou , nasiakne zvyšky oleja a budú naozaj chrumkavé a nemastné.
Do hmoty môžete pridať aj 2 polievkové lyžice hustej kyslej smotany. Potom budú naše placky zamatovejšie a krémovejšie a hlavne nestmavnú.
Je ťažké nájsť niekoho, kto by nepoznal recept na toto jednoduché, tradičné jedlo, no pre pripomenutie uvádzame recept na ružové, lahodné a chrumkavé zemiakové placky.
Recept
Ingrediencie:
- zemiaky – 1 kg
- cibuľa – 1 ks
- vajce – 1 veľké
- pšeničná múka – 1 polievková lyžica (podľa konzistencie zemiakov po nastrúhaní)
- kyslá smotana – 2 polievkové lyžice
- olej na vyprážanie
- soľ podľa chuti na množstvo medzi 0 , 5 a 1 lyžička
- štipka korenia
- vodka alebo liehovina – 1 malá lyžička
Príprava:
1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame (niektorí používajú mixéry alebo špeciálne elektrické strúhadlá na zemiaky). Najlepšie však chutia, keď ich nastrúhate ručne na hrubšie, vďaka čomu je chuť zemiakov výraznejšia. K tomuto vám dobre poslúži hrubšie strúhadlo na syr. Cibuľu tiež postrúhame.
2. Hmotu dáme do sitka a dáme na misu, aby časť šťavy, ktorú má v sebe vytiekla. Šťavu jemne scedíme, škrob necháme usadený na dne v miske a vložíme do zemiakovú hmotu zo sitka.
3. Ak je v zemiakoch veľa škrobu, nemusíte pridať ďalšiu múku. Pridáme vajíčko, kyslú smotanu, soľ, korenie, alkohol. Všetko dôkladne premiešame.
4. Na panvici zohrejte olej. Neprehrievajte ho. Cesto dáme na panvicu, rozotrieme naplocho a opečieme z oboch strán do zlatista.
5. Placky položte na tanier s papierovou utierkou a po 2-3 minútach sú pripravené na podávanie.
Najlepšie chutia s mäsovou či hubovou omáčkou a šalátom, ale skvelé sú aj s kefírom či kyslým mliekom. Je to ťažké uveriť, ale niektorí ľudia ich jedia aj s cukrom…
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!