ZEMIAKOVÉ PLACKY neabsorbujú ani gram tuku, pokiaľ do nich pridáte jednu špeciálnu ingredienciu! Zamiešajte ju do cesta

Publikované: 22 októbra 2024Prečítané: 116Značky: , , , , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Je ťažké nájsť niekoho, komu by sa nezbiehali slinky pri vôni a pohľade na čerstvé, chrumkavé zemiakové placky. Mnohí z nás si však tento pôžitok odopierajú pre kalorický obsah a pre to, že nie sú príliš zdravé.

V čom sú nevhodné pre tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie a postavu?

Skutočnosť, že počas procesu vyprážania absorbujú veľa tuku. Z tohto dôvodu môžete použiť alternatívu k vyprážaným plackám ich pečením v rúre. Sú veľmi chutné a chrumkavé, no chuťou sa líšia od tých tradičných. Čo ak existuje iné riešenie?

Čo robiť, aby zemiakové placky nenasiakli tuk?

No, je to celkom jednoduché. Stačí jedna prísada navyše a naše zemiakové placky nenasajú toľko tuku, koľko zvyčajne absorbujú.

Tajomstvo je v silnom alkohole. Do zemiakovej hmoty pripravenej na vyprážanie pridanej trochou napríklad vodky alebo liehu. Placky počas vyprážania nenasajú toľko oleja a budú chrumkavejšie!

A nemusíte sa báť percent. Počas vyprážania sa odparia a alkohol nezmení chuť našich palaciniek.

Ak ich navyše po vyprážaní položíte na plech vystlaný papierovou utierkou , nasiakne zvyšky oleja a budú naozaj chrumkavé a nemastné.

Do hmoty môžete pridať aj 2 polievkové lyžice hustej kyslej smotany. Potom budú naše placky zamatovejšie a krémovejšie a hlavne nestmavnú.

Je ťažké nájsť niekoho, kto by nepoznal recept na toto jednoduché, tradičné jedlo, no pre pripomenutie uvádzame recept na ružové, lahodné a chrumkavé zemiakové placky.

Recept

Ingrediencie:

  • zemiaky – 1 kg
  • cibuľa – 1 ks
  • vajce – 1 veľké
  • pšeničná múka – 1 polievková lyžica (podľa konzistencie zemiakov po nastrúhaní)
  • kyslá smotana – 2 polievkové lyžice
  • olej na vyprážanie
  • soľ podľa chuti na množstvo medzi 0 , 5 a 1 lyžička
  • štipka korenia
  • vodka alebo liehovina – 1 malá lyžička

Príprava:

1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame (niektorí používajú mixéry alebo špeciálne elektrické strúhadlá na zemiaky). Najlepšie však chutia, keď ich nastrúhate ručne na hrubšie, vďaka čomu je chuť zemiakov výraznejšia. K tomuto vám dobre poslúži hrubšie strúhadlo na syr. Cibuľu tiež postrúhame.

2. Hmotu dáme do sitka a dáme na misu, aby časť šťavy, ktorú má v sebe vytiekla. Šťavu jemne scedíme, škrob necháme usadený na dne v miske a vložíme do zemiakovú hmotu zo sitka.

3. Ak je v zemiakoch veľa škrobu, nemusíte pridať ďalšiu múku. Pridáme vajíčko, kyslú smotanu, soľ, korenie, alkohol. Všetko dôkladne premiešame.

4. Na panvici zohrejte olej. Neprehrievajte ho. Cesto dáme na panvicu, rozotrieme naplocho a opečieme z oboch strán do zlatista.

5. Placky položte na tanier s papierovou utierkou a po 2-3 minútach sú pripravené na podávanie.

Najlepšie chutia s mäsovou či hubovou omáčkou a šalátom, ale skvelé sú aj s kefírom či kyslým mliekom. Je to ťažké uveriť, ale niektorí ľudia ich jedia aj s cukrom…

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!