Zázračné vlastnosti KARFIOLU nie sú známe každému. TOTO sú dôvody, prečo by ste ho mali zaradiť do vášho JEDÁLNIČKA
Zdieľať článok na socialných sieťach
Karfiol patrí do rovnakej skupiny ako kapusta či brokolica. Táto zelenina je veľmi bohatá na zlúčeniny s pozoruhodnými protizápalovými vlastnosťami! Viete, ako nám pomáha?
V posledných rokoch vzrástol záujem o pridávanie karfiolu do stravy vzhľadom na skutočnosť, že zelenina má veľmi kompletný nutričný profil.
Považuje sa za dobrý zdroj mnohých cenných zlúčenín, ktoré hrajú dôležitú úlohu v boji proti chronickým ochoreniam, vrátane niektorých typov rakoviny.
Vplyv karfiolu na zdravie
Chráni pred rakovinou a zápalmi
Karfiol obsahuje veľa glukozinolátov (glukobrassicín, glukoiberín, glukorafanín). Glukozinoláty sú antikarcinogénne, antioxidačné biochemikálie, ktoré chránia rastliny pred napadnutím hmyzom a mikróbmi. Podporujú mnohé systémy v tele: imunitný, tráviaci, kardiovaskulárny, protizápalový a detoxikačný.
Karfiol je obzvlášť bohatý na kľúčové antioxidanty , ako je vitamín C, beta-karotén, beta-kryptoxantín, kyselina kávová, kyselina ferulová, kvercetín, rutín, kaempferol a mangán.
Medzi ďalšie mikroživiny, ktoré boli široko skúmané, patrí sulforafan a indol-3-karbinol . Štúdie ukázali, že bojujú proti zápalom, obezite, cukrovke a rôznym typom rakoviny (vaječníkov, krčka maternice a prostaty) inhibíciou rastu rakovinových buniek a cytotoxickými účinkami na rakovinové bunky.
Reguluje krvný tlak
V kombinácii s kurkumou môže karfiol predchádzať rakovine prostaty a dokonca ju pomáha liečiť. Sulforafán, ktorý sa nachádza aj v brokolici, je nevyhnutný pre zdravie DNA. Táto zlúčenina zlepšuje krvný tlak a funkciu obličiek.
Pri pravidelnej konzumácii karfiol pomáha regulovať krvný tlak . Vedci upozorňujú, že karfiol pri dlhodobom varení priamo vo vode stráca časť živín rozpustných vo vode.
Znižuje hladinu cukru v krvi
Surový karfiol znižuje hladinu cukru v krvi, preto ho možno právom považovať za prírodný liek pre diabetikov.
Reguluje hladinu cholesterolu
V niektorých štúdiách sa ukázalo, že varený karfiol je účinný pri regulácii cholesterolu .
Chráni pečeň a obličky
Priaznivo pôsobí vo výžive ľudí trpiacich chorobami pečene (cirhóza), obličiek, tráviaceho traktu (vredy) a prostaty.
Zlepšuje funkciu mozgu
Vďaka obsahu cholínu (vitamínov B) je karfiol dôležitý pre rozvoj výkonnosti mozgu. Štúdie na zvieratách ukázali, že zlepšuje kogníciu, učenie a pamäť a chráni mozog pred toxínmi.
Podporuje detoxikačné funkcie
Karfiol má ešte jednu dôležitú výhodu: pomáha čistiť telo od toxínov. Obsahuje antioxidanty, glukozinoláty a zlúčeniny síry, ktoré podporujú obe fázy detoxikácie .
Iné benefity
Má tiež čistiaci, diuretický, vazokonstrikčný, antianemický a energizujúci účinok.
Kvôli všetkým týmto benefitom by ste mali karfiol určite zaradiť do svojho jedálnička natrvalo.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdroj: WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!