Zaliala som mrkvu týmto roztokom a začala rásť oveľa rýchlejšie, ako obyčajne. Zrejme ju vytiahnem ešte do konca prázdnin
Zdieľať článok na socialných sieťach
Mrkva má veľmi zúrivých nepriateľov, ktorý sú schopný zničiť úrodu a následne skrátiť jej trvanlivosť.
Mrkva v záhone vydáva silnú arómu, ktorá okamžite priťahuje škodcu. Túto mrkvovú arómu treba potlačiť. Za týmto účelom ošetrujte záhon čiernym alebo červeným mletým korením.
1 polievkovú lyžicu zalejeme 10 l vody, necháme hodinu pôsobiť a mrkvu zalejeme. Nálev vystačí na 10 metrov štvorcových pestovanej plochy.
Najlepšie je pestovať mrkvu každý druhý rad striedavo s cibuľou. Obe rastliny navzájom odpudzujú škodcov, ktorí sa na nich živia.
Na začiatku jari a potom v lete od polovice júla do polovice augusta sa oplatí hnojiť bórom a manganistanom draselným.
Výhody roztoku kyseliny boritej a manganistanu draselného
Výhody kyseliny boritej
· Bór reguluje metabolizmus sacharidov a bielkovín v tele rastliny. Na vybudovanie vegetatívnej hmoty sú potrebné bielkoviny a sacharidy.
Ovplyvňuje hmotnosť koreňovej plodiny.
Dodáva mrkve jasnejšiu a intenzívnejšiu farbu.
· Zlepšuje odolnosť
· Zvyšuje obsah cukru v mrkve
· Pri použití bóru sa výťažnosť zvyšuje asi o 20 %.
Výhody roztoku hypermangánu sú:
· Hypermangán má dezinfekčný účinok, chráni rastliny pred mnohými hubovými chorobami a hnilobou koreňov.
· Chráni mrkvu pred jedným z najnebezpečnejších škodcov, muchou mrkvovou.
· Zabraňuje hnilobe koreňov.
Zabraňuje vzniku škvŕn alebo inému poškodeniu listov.
Príprava roztoku
Na prípravu roztoku potrebujeme 1 liter teplej vody s teplotou do päťdesiat stupňov. Bór je veľmi málo rozpustný v studenej vode.
4 g (na špičke čajovej lyžičky) kyseliny boritej sa zriedia v 1 litri horúcej vody.
Po úplnom rozpustení bóru pridajte do 10 litrov teplej vody pri izbovej teplote (20-25 stupňov). Pridajte k tomu 3-4 gramy hypermangánu (asi špička čajovej lyžičky).
Záhony zalejte vodou a potom roztokom. Postup sa môže opakovať po 21 dňoch.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!