Viete, aké sú výhody a nevýhody cukru? Zaujímali ste sa niekedy, koľko cukru sa nachádza v potrave a akými alternatívami si ho možno nahradiť?

Reklamy

Ťažko tomu uveriť, ale len pred pár storočiami väčšina ľudí nekonzumovala cukor. Bol to drahý produkt, ktorý si mohli dovoliť iba bohatí. Ale to všetko sa zmenilo s príchodom technológie cukrovej repy. Snehovobiele kryštály boli dostupné pre všetkých a začala sa éra lacného cukru. Za posledných dvesto rokov sa svetová spotreba tejto látky zvýšila 18-krát – z 2 kg na osobu za rok na 37 kg (čo je priemerný európsky ukazovateľ).

V roku 2006 OSN zvýšila cukrovku na rovnakú úroveň ako infekcia HIV a vyzvala ju, aby sa považovala za vážnu a viac ako skutočnú hrozbu pre ľudský život.

Norma príjmu cukru je 50 gramov denne u osoby s hmotnosťou 70 kg. Podľa štatistík priemerný Američan skonzumuje asi 180 gramov denne. V Rusku počas dňa pridáva človek do čaju alebo kávy iba asi 100 gramov rafinovaného cukru! A to sa nepočíta cukor, ktorý sa nachádza v priemyselných potravinárskych výrobkoch. 

Jeme to nevedome, mnohí ani netušia, že je v produktoch prítomný. Preto je odporúčaná denná dávka tak ľahko prekročená. Poškodenie tela tým, že konzumuje toľko cukru, je jednoducho kolosálne. Zo 100 kg cukru spotrebovaného ročne, 80 kg, nevedome jeme s koláčmi, sušienkami, omáčkami, párkami a mnohými ďalšími výrobkami.

PRIDANÝ CUKOR V POTRAVINÁCH

Cukor zlepšuje chuť jedla. Potravinové koncerny to využívajú, pridávajú cukor takmer k akémukoľvek produktu a sledujú iba jeden cieľ – prinútiť spotrebiteľov, aby si znovu a znovu kupovali ich výrobky. Cukor sa stal skutočným motorom obchodu, zbraňou v boji o chuť spotrebiteľa. A každý rok sa zvyšuje objem pridaného cukru vo výrobkoch. Viac cukru – vyšší predaj – väčší zisk.

A ak v zložení stále hľadáte konzervačné látky a chemikálie, mali by ste sa pozrieť na začiatok alebo stred zoznamu zložiek – takmer každý produkt bude mať cukor. Okrem toho je oveľa lacnejšie sladiť výrobok ako pridať dochucovadlá a arómy.

Ak odstránite výrobky s cukrom v zložení, zostane na pultoch obchodov iba 15 – 20% tovaru. Cukor sa nenachádza iba v sýtených nápojoch, džúsoch a cukrovinkách. Je súčasťou nesladených výrobkov: marinády, konzervy, klobásy, omáčky, chlieb, mlieko. Môžete to overiť preskúmaním informácií na obaloch.

Hoci cukor nemusí byť uvedený v zozname zložiek, neznamená to, že tam nie je. Faktom je, že cukor sa môže schovávať pod rôznymi názvami. Produkt môže napríklad obsahovať:

  • sacharóza
  • glukóza
  • sladový cukor
  • dextróza
  • fruktóza (uvoľňuje metabolizmus, je okamžite ukladaná v tuku, vedie k nerovnováhe všetkých systémov; výnimkou sú diabetici)
  • maltodextróza
  • melasa (obsahuje maltózu a dextrózu, niekoľkokrát sladšiu ako cukor)
  • melasa
  • kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy a iné sirupy
  • kukuričné ​​sladidlo
  • koncentráty ovocných štiav
  • surový cukor
  • jačmenný slad
  • agáve nektár
  • invertný cukor

Všetky tieto látky sú vo svojej podstate cukor. Výrobcovia majú navyše právo neuvádzať množstvo cukru vo výrobku. Každý rok sa jeho obsah zvyšuje a zvyšuje. Len premýšľajte o tom, koľko cukru obsahujú obvyklé potraviny:

  • Šťavy – do 10 kociek na liter
  • hrach v konzervách – od 5 do 9 kociek
  • kečup – 7 kociek
  • krekra soľ – 7 kocky
  • arašidy solené – 6 čajových lyžičiek
  • 100 g mliečnej čokolády – 6 polievkových lyžíc
  • Tyčinka Snickers – 6,75 čajovej lyžičky
  • Tyčinka Milky Way – 8,75 čajových lyžičiek
  • Tyčinka Twix – 3 čajové lyžičky
  • tri sušienky Oreo – 2 lyžičky
  • Balenie cukríkov Tic Tac – 3,6 čajovej lyžičky

Šampiónmi sú sýtené nápoje, ktoré môžu obsahovať od 10 do 40 kociek cukru na liter. Tu je len niekoľko nápojov, ktoré sú obľúbené u spotrebiteľov, najmä u detí a dospievajúcich:

  • Pepsi 0,33 L – 8,75 čajových lyžičiek
  • Coca cola 0,33 L – 8,25 čajových lyžičiek
  • Sprite 0,33 L – 8,25 čajových lyžičiek
  • Red Bull 0,25 l – 6,9 čajovej lyžičky

Paradoxne často nízkotučné potraviny obsahujú viac cukru ako bežné. Výrobcovia ho pridávajú na zlepšenie chuti nízkotučných výrobkov. Takže v plastovej nádobe nízkotučného jogurtu s hmotnosťou 50 g obsahuje najmenej 1 čajová lyžička cukru.

NEVÝHODY CUKRU

Mnohí nemyslia na závislosť na sladkom cukre, zatiaľ čo je to obrovský problém moderného ľudstva. Prinútia vás jesť, aj keď to chce niekto zastaviť. Tento vzťah je podobný alkoholu a drogám. Cukor je legalizovaná, sociálne prijateľná a neregulovaná droga, ktorej používanie má fatálne následky. A najbližší ľudia – rodičia, starí rodičia, nás k nemu dovedú už v detstve.

A všetko by nebolo také strašidelné, keby nebolo toľko túžby jesť viac a viac cukru. Výrobcovia, ktorí bojujú o zisk a lásku k zákazníkom, musia každý rok zvyšovať množstvo cukru v produktoch. A my o tom nevieme! Koniec koncov, neexistuje žiadne pravidlo (zákon), ktoré by naznačovalo, koľko jogurtov môže zjesť krásna žena s nízkym obsahom cukru a jej dieťa – ovocným pyré pre deti.

Početné štúdie vedcov z rôznych krajín ukazujú, že cukor nás a naše deti pomaly zabíja. Spôsobuje cukrovku, obezitu, kardiovaskulárne ochorenia, predčasné starnutie a rakovinu.

Američania sa tak stali jedným z prvých, ktorí sa zoznámili s cukrom, a teraz je to najohrozenejší národ na svete. Očakáva sa tam obezita a cukrovka so všetkými dôsledkami, približne za 10 až 20 rokov.

V skutočnosti cukor do nášho denného menu pridáva iba kalórie a ich nadbytok sa ukladá do podkožného a vnútorného tuku. Ten sa hromadí v brušnej dutine, obklopuje vnútorné orgány – pečeň, pankreas, črevá, žalúdok vyčnieva dopredu. A to nie je len kozmetická vada. Prebytočný vnútorný tuk ohrozuje život.

DIABETES MELLITUS

Málokto vie, že dodnes má v Európe každý druhý človek prediabetický stav a každá tretia osoba už má cukrovku 2. typu už v detstve. A určite to bude tým, že cukrovka sa neprejavuje v priemere prvých 8-12 rokov! Po tomto čase sa diabetici dostanú do nemocníc a počujú svoju diagnózu (niekto do tejto doby takmer nevidí a niekto sa dostane k lekárovi v kóme).

Táto choroba sa už považuje za epidémiu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je počet ľudí postihnutých touto nebezpečnou chorobou viac ako pol miliardy ľudí. Cukrovka ročne zabije 3,5 – 4 milióny ľudí. A to sú iba oficiálne údaje.

Odborníci sa domnievajú, že ak sa nič nezmení, tieto čísla porastú a chorobu spoja s podvýživou a životným štýlom. Veľkú úlohu v tom má cukor.

PRÍZNAKY CUKROVKY TYPU 2 SPÔSOBENÉ CUKROM:

  • neprestávajúci smäd
  • sucho v ústach
  • nadmerný hlad
  • časté nočné močenie
  • rozmazané videnie
  • konštantná únava
  • nadváha
  • vysoký krvný tlak

Prítomnosť troch symptómov je dôvodom na analýzu hladiny cukru v krvi. A berte to vážne, pretože diabetes vedie k hrozným následkom:

  • šedý zákal a úplná slepota
  • infarkt myokardu
  • mastné ochorenie pečene
  • strata sluchu
  • strata vlasov a zubov
  • poškodenie obličiek
  • gangréna a amputácia chodidiel
  • kóma a smrť

PRVÉ KROKY K ODSTRÁNENIU SLADKEJ ZÁVISLOSTI

Niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu znížiť príjem cukru:

  • Preskúmajte štítky na zložení výrobku a vyberte potraviny bez cukru.
  • Do nápojov a jedál, ktoré pripravujete, nepridávajte rafinovaný cukor.
  • Pri pečení cukroviniek znížte cukor v recepte najmenej o tretinu.
  • Skúste nahradiť cukor vo svojich receptoch korením, napríklad pridajte zázvor, škoricu, vanilku.
  • Ovocie používajte ako doplnok k hotovým jedlám.
  • Používajte sladidlá.

VÝHODY CUKRU

Napriek mnohým negatívnym dôsledkom nadmerného, ​​vyššieho ako normálneho príjmu cukru, môže hrať aj pozitívnu úlohu. Napríklad vo výžive športovcov, ako aj s veľkým intelektuálnym stresom. Okrem toho cukor pomáha rýchlo sa vysporiadať s intoxikáciou tela počas otravy jedlom a alkoholom, keď hladina glukózy v krvi prudko klesá.

AKO MÔŽEM NAHRADIŤ CUKOR

Mnohí odborníci sa dnes domnievajú, že množstvo cukru v potrave by sa malo znížiť na minimum a je lepšie ho úplne vylúčiť. To neznamená, že musíte sladké jedlo úplne opustiť. Sladidlá sú dobrou alternatívou k cukru. V každodennom živote sú tieto slová synonymá.

Existuje veľa sladidiel s rôznymi vlastnosťami. Nie všetky z nich sú vhodné na použitie ako náhrady cukru, zatiaľ čo iné sú v podstate rovnaké cukry, ale v inej forme. Existujú však také sladidlá, ktoré dodávajú potravinám sladkosť a zároveň nepoškodzujú zdravie. Pokúsme sa zistiť, aké sladidlá sú.

Podľa pôvodu to môžu byť tieto látky:

  • prírodné – nachádzajú sa v bobuľkách, ovocí, obilninách, mlieku alebo sú vyrobené z rastlinných materiálov. Najobľúbenejšie: med, javorový sirup, agávový sirup, kokosový cukor, stevia, laktóza, fruktóza, xylitol, sorbitol;
  • umelé, medzi ktoré patrí: aspartám, sacharín, acesulfám, sukralóza, alitam, neotam.

Je potrebné si uvedomiť, že nie vždy sú užitočné prírodné prostriedky. Prírodný produkt môže byť často ešte škodlivejší ako priemyselne získaný.

Podľa energetickej hodnoty je možné sladidlá rozdeliť do dvoch skupín:

  • vysokokalorický – med, agávový sirup, javorový sirup, kokosový cukor;
  • látky, ktoré prakticky neobsahujú kalórie – stevia, steviosid, cyklamát, neotam, acesulfám, aspartám.

Dôležitým kritériom pri výbere alternatívy k cukru je glykemický index, ktorý môže byť:

  • vysoký (glukóza, maltóza, med, invertný sirup, trehalóza);
  • nízka (sorbitol, xylitol, izomalt, agávový sirup, fruktooligosacharid);
  • nula (aspartám, alitam, stevia, steviosid, sukralóza, sacharín, cyklamát, neotam).

Väčšina náhradiek cukru a sladidiel sa môže používať pri varení, ale sú tu také, ktoré strácajú svoje vlastnosti, keď sú zohrievané, a preto sú vhodné iba na pridávanie do studených jedál. Nevhodné na tepelné spracovanie sú aspartám, sacharín a laktóza.

Sladidlá sú ľahko dostupné a často sú lacnejšie ako cukor. Vyzbrojený informáciami zhromaždenými na našej webovej stránke si môžete urobiť informovaný výber v prospech jednej z nich. Život bez cukru je možný, a preto nie je potrebné pripraviť sa o potešenie z jedenia sladkých jedál.

SLADIDLO POMER

SLADKOSTI

KALÓRIE

(kcal)

GLYKEMICKÝ INDEX DENNÁ DÁVKA (g) TEPELNÉ SPRACOVANIE
cukor 1 398 100 50 áno
med 1.1 400 80 50 áno
glukóza 0.8 400 100 50 áno
karamel 1 387 65 50 áno
Stevia 300 18 0 70 áno
fruktóza 1.7 400 50 50 áno
laktóza 0.2 400 45 25 žiadny
Javorový sirup 1 241 54 50 áno
sorbitol 0.6 260 4 70 áno
melasa 0.8 300 55 50 áno
aspartám 180 400 0 3.5 žiadny
xylitol 1 243 7 50 áno
isomalt 0,5 210 2 25 áno
Invertný sirup 1.2 400 70 50 áno
sukralóza 600 268 0 0.4 áno
sladový cukor 0.3 400 105 50 áno
sacharín 300 360 0 1.1 žiadny
Kukuričný sirup 1.2 300 58 30 áno
steviozid 480 0 0 70 áno
Kokosový cukor 1 400 43 50 áno
cyklamát 40 0 0 0.7 áno
erytritol 0.7 20 1 70 áno
acesulfam 200 400 0 1.1 áno
maltitol 0.9 240 35 50 áno
Agávový sirup 1.5 350 16 25 áno
neotam 8000 0 0 0,1 áno

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé recepty a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!