Úžasná, slávnostná torta s lahodným maslovým krémom.
Trošku náročnejšia na čas, ale tá dokonalá chuť stojí za to!
RECEPT

Úžasná, slávnostná torta s lahodným maslovým krémom.
Trošku náročnejšia na čas, ale tá dokonalá chuť stojí za to!
INGREDIENCIE na cesto
700g hladká múka
400g maslo
150ml voda
2 vajcia
1PL ocot
štipka soli
INGREDIENCIE na krém
1L mlieka
300g kryštálový cukor
200g maslo
100g hladká múka
8 žĺtok
2 vanilínové cukre
POSTUP
Vajcia si rozšľaháme spolu s vodou, štipkou soli a octom.
Na dosku dáme preosiatu múku, pridáme na kocky nakrájané maslo.
Ručne vypracujeme jemnú mrveničku a do stredu urobíme jamku.
Do jamky nalejeme zmes z vajec a rukami vypracujeme cesto.
Pripravené cesto dáme do vrecka a necháme odpočívať v chlade 1,5 hodiny.
Potom si cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a vytvarujeme hladké guľky.
Každú guľku si vyvaľkáme na jemne pomúčenom papieri na pečenie na veľmi tenký plát.
Pomocou tortovej obruče vyrežeme kruh, ale kraje neoddeľujeme.
Plát aj s papierom na pečenie dáme na plech a kruh popicháme husto vidličkou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 12 - 15 minút.
Po upečení oddelíme okraje cesta od kruhu a plát si uložíme na plochý tanier alebo podnos, okraje si dáme do misy.
Takto si upečieme všetkých 12 guliek.
Upečené pláty si poukladáme na seba a všetky odrezky do jednej misy.
Pripravíme si plnku.
Žĺtky s cukrom si vyšľaháme do peny(trochu cukru si necháme do mlieka).
K vyšľahaným vajciam postupne pridávame preosiatu múku a vyšľaháme.
V hrnci si zohrejeme mlieko s trochou cukru a vanilínovým cukrom.
Keď začne mlieko vrieť, znížime teplotu a za stáleho miešania pomaly pridáme vyšľahané vajcia s múkou a uvaríme krém.
Pripravený krém necháme za občasného miešania vychladnúť.
Maslo si vyšľaháme mixérom a postupne pridávame vychladnutý krém.
Plnkou si naplníme upečené pláty.
Každý plát natrieme približne 3-4PL krému, tak aby nám zostal aj krém na potretie torty na vrchnú vrstvu a boky.
Odrezky z upečených plátov si v mixéri rozmixujeme nadrobno a obsypeme nimi celú tortu.
Pripravenú tortu dáme chladiť, najlepšie cez noc.
Dobrú chuť!