Výborný zákusok s bohatou orechovou plnkou, ktorý sa hodí na nedeľu, na výnimočné príležitosti či sviatočné dni „ŽERBÓ REZY“

Reklamy

Vynikajúci koláčik, ktorý sa hodí upiecť kedykoľvek, u nás veľmi obľúbený!

RECEPT

Výborný zákusok s bohatou orechovou plnkou, ktorý sa hodí na nedeľu, na výnimočné príležitosti či sviatočné dni "ŽERBÓ REZY"

Vynikajúci koláčik, ktorý sa hodí upiecť kedykoľvek, u nás veľmi obľúbený!

INGREDIENCIE na cesto

  • 500g polohrubá múka

  • 250g hera

  • 50g práškový cukor

  • 20g čerstvé droždie

  • 2 vaječné žĺtky

  • 1 vajce

  • 3PL vlažné mlieko + 1PL práškový cukor

  • štipka soli, sóda bikarbóna

  • 300g ríbezľový lekvár na potretie

INGREDIENCIE na plnku

  • 250g mleté vlašské orechy

  • 150g kryštálový cukor

  • 150ml voda

  • 1 vanilínový cukor

  • 200g čokoládová poleva

POSTUP

  • Najskôr pripravíme orechovú plnku. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, vanilku a privedieme k varu. Keď je cukor roztopený, odstavíme zo sporáka, pridáme pomleté orechy, zmiešame a necháme vychladnúť.

  • Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s trochou cukru a necháme vzísť kvások.

  • Múku, cukor preosejeme, pridáme heru, vajce, žĺtky, sódu bikarbónu, soľ, kvások a vypracujeme si hladké cesto.

  • Hotové cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú si na tenko vyvaľkáme na pomúčenej doske. Plech vymastíme, vysypeme múkou, pomocou valčeka prenesieme vyvaľkané cesto a potrieme tenkú vrstvu lekváru.

  • Natrieme polovicu vychladnutej orechovej plnky, prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom, opäť cesto natrieme lekvárom, navrstvíme druhú polovicu orechovej plnky a nakoniec prikryjeme tretím vyvaľkaným cestom.

  • Vrch koláča jemne popicháme vidličkou, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút postáť. Po uplynutí doby dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 - 40 minút.

  • Po vychladnutí polejeme koláč čokoládovou polevou(rozpustenou vo vodnom kúpeli).

  • Dobrú chuť!