Zázvorový čaj má mnoho skvelých vlastností, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Ale iba vtedy, keď je uvarený správne! Robíte tieto chyby aj vy?

Reklamy

Zázvor patrí medzi najzdravšie (a najchutnejšie) korenia na planéte. Je bohatý na živiny a bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú prínos pre vaše telo i mozog.

Zázvor alebo ďumbier lekársky, je koreňová zelenina, ktorá sa široko používa ako korenie a liečivka. Má veľmi dlhú históriu použitia v rôznych formách tradičnej – alternatívnej medicíny.

Zázvor pomáha zmierniť nevoľnosť

Zázvor patrí medzi najúčinnejšie prostriedky a zmiernenie kinetózy (žalúdočnej nevoľnosti pri cestovaní). Viaceré štúdie potvrdili, že zaberá rovnako dobre ako mnohé klasické lieky proti nevoľnosti.

Chemické zlúčeniny, ktoré dávajú zázvoru typickú príchuť, obmedzujú sťahy čriev, neutralizujú tráviace šťavy a blokujú v mozgu centrum, ktoré riadi dávenie.

Lekári často odporúčajú zázvor ako preventívny prípravok proti dáveniu, pretože na rozdiel od liekov proti nevoľnosti nevyvoláva ospalosť.

Dokonca sa využíva na zmiernenie nevoľnosti po chemoterapii a operáciách.

Zázvor je antifungálny

Plesňové infekcie spôsobujú najrôznejšie stavy, od kvasinkových infekcií až po atletickú nohu. Našťastie zázvor pomáha zabíjať huby spôsobujúce ochorenie kvôli jeho silným antifungálnym vlastnostiam.

Zázvor podporuje imunitu

Zázvor je ideálny na boj proti chorobám a infekciám, ako je nachladnutie a chrípka vo všetkých vekových kategóriách. Dokáže v tele blokovať tvorbu látok, ktoré prispievajú k zovretiu priedušiek a k horúčke.

Zázvor podporuje trávenie

Zázvor uľahčuje tráviaci proces. Zvýšené hladiny cukru po jedle môžu spôsobiť, že žalúdok zníži svoju prirodzenú rýchlosť vyprázdňovania.

Zázvor pomáha pri regulácii vysokých hladín cukru a upokojuje žalúdok, a tým zachováva pravidelný rytmus.

Obsahuje množstvo zlúčenín, ktoré zlepšujú vstrebávanie živín a minerálov z potravín, ktoré jeme. Zázvor je tiež účinný proti nadúvaniu.

Zázvor bráni vzniku rakoviny

Organické zlúčeniny, ako je napríklad gingerol, pomáhajú pri prevencii rakoviny prsníka a mnohých iných typov rakoviny.

Majú protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zabrániť karcinogénnej aktivite v hrubom čreve, čo môže viesť k kolorektálnemu karcinómu.

Zázvorový čaj

Aby ste správne pripravili zázvorový čaj a zachovali všetky jeho vitamíny a zdraviu prospešné látky, musíte dodržať tieto tri pravidlá:

Lúpanie zázvoru

V skutočnosti šupka obsahuje veľa živín. Odporúča sa odrezať si kúsok koreňa zázvoru, opláchnuť ho a v prípade potreby vyčistiť kefkou alebo špongiou. Nešúpte.

Voda je príliš horúca alebo príliš studená

Voda na varenie zázvorového čaju by mala mať správnu teplotu.

V príliš chladnom – koreň sa nezaparí a príliš horúcom – zničí niektoré z neoceniteľných vlastností. Optimálna teplota vody je vtedy, keď začnú stúpať malé vzduchové bublinky – okolo 70 °C.

Luhovanie čaju príliš dlho

Po zaliatí zázvoru horúcou vodou stačí počkať 10-15 minút – nápoj bude pripravený.

Zázvor bude mať tiež ideálnu teplotu na okamžité zjedenie.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!