Veľa ľudí mu stále verí – toto je najväčší mýtus o BANÁNOCH! POZOR by ste si však mali dať na jeho SFARBENIE
Zdieľať článok na socialných sieťach
Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Hoci k nám prichádzajú z teplých krajín, ich cena je celkom prijateľná. Pokiaľ však má takéto sfarbenie, dajte si na ne pozor!
Chuť a nutričná hodnota nás nútia siahať po nich veľmi ochotne. Sú nielen skvelým zdrojom draslíka a energie, ale aj bohaté na množstvo ďalších minerálov a vitamínov.
Toto je najväčší mýtus o banánoch
Nápadov na využitie banánov v kuchyni je nespočetne veľa. Najčastejšie ich jeme priamo zo šupky ako snack, ale môžu byť aj prísadou rôznych dezertov.
Nie každý si však uvedomuje, že konzumáciou týchto plodov si môže veľmi uškodiť. A nie je to o temnom konci. Mýtus, že sa tam skrývajú červy alebo toxíny, je len mýtus.
Príbehy o vajíčkach parazitov, giardiách a pavúkoch sú nezmysly. Neskrýva sa tam žiadne zlo. Je to len pozostatok kvetenstva.
Tmavá časť v hornej časti banánu nevyzerá veľmi chutne. Má tiež inú štruktúru a chuť ako zvyšok ovocia. Jej konzumácia však nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Vôbec to nemusíte odrezávať.
Faktom je, že banány je potrebné umyť. To, že ich šúpeme, s tým nemá nič spoločné. Kontaminanty sa môžu ľahko dostať na jedlú časť ovocia.
Aby prežili cestu k nám, sú banány silno chemicky ošetrené. Vďaka dôkladnému umývaniu sa škodlivé látky nedostanú do našich jedál.
Banán je skvelá maškrta. — Má veľa draslíka, je výživný a až zo 75 % pozostáva z vody, čo samozrejme na prvý pohľad nie je vidieť.
Tmavých banánov sa tiež nemusíme báť. Bezpečné sú škvrnité aj celohnedé. Ba čo viac, môžu byť aj zdravšie.
Zelené banány majú veľa škrobu, ktorý je jednoducho tvrdý. Menej ho vstrebávame a je menej sladký. Ako banán dozrieva, mení svoju farbu. Najprv je žltá a potom hnedá. Menia sa aj niektoré jeho nutričné hodnoty. Tento tmavý banán je jemnejší, sladší.
Je potrebné si uvedomiť, že nielen neumyté banány môžu byť škodlivé. Mali by sme sa obávať jeho charakteristického vzhľadu. Je to tmavočervená alebo hnedá čiara prechádzajúca stredom banánu alebo škvrny tejto farby na povrchu ovocia.
Je to signál, že banány boli infikované plesňou nigrospora. Jej konzumácia môže predstavovať vážnu hrozbu, najmä ak sme naň alergickí.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!