Väčšina ľudí robí pri príprave praženice minimálne TIETO dve CHYBY. Patríte medzi nich?

Sú rýchle na prípravu, chuti takmer každému a navyše poskytujú množstvo cenných živín. Niet divu, že sú miešané vajíčka kulinárskym hitom, ktorý nikdy nestratí na svojej obľube.

Reklamy

Skvelé na opicu, slabosť a na večeru. Niektorí hovoria, že je to jediné jedlo, ktoré vedia pripraviť. Avšak na rozdiel od zdania nie je príprava miešaných vajíčok taká jednoduchá. Väčšina ľudí to robí zle.

Chyby pri príprave miešaných vajec

Myslíte si, že každý dokáže pripraviť miešané vajíčka? No dobre. Asi máte pravdu. Dokáže to však každý dobre? Alebo dokonalé? Tu by sme sa mohli pozastaviť. Zistite, aké chyby ľudia najčastejšie robia a vyvarujte sa im.

Drevená vareška

Mnoho ľudí si vyberá tento nástroj, aby nepoškodil teflónový povlak panvice. Áno, drevo nepoškriabe riad, ale môže spôsobiť iné škody. Nádoby vyrobené z tohto materiálu sa ťažko dôkladne čistia.

Sú však skvelým biotopom pre rôzne mikróby. Najmä v prípade mäsa alebo vajec môže byť používanie dreveného riadu hrozbou pre naše zdravie.

Vajíčka sa navyše na varešku ľahko prilepia a pri miešaní ich musíte každú chvíľu zoškrabať. Nie je taká pružná ako silikónové špachtle, vďaka čomu sa s ňou oveľa horšie manipuluje.

Rozbitie vajec do panvice

Tento zvyk je zlý minimálne z dvoch dôvodov. Možno vám to ušetrí čas, ale aj tak to nestojí za to. V prvom rade je každé vajíčko prekvapením. Nikdy neviete, či sa škrupina náhodou nerozbije.

Hodením jednej malej škrupiny do panvice s miešanými vajíčkami je celé jedlo na vyhodenie.

Po druhé, rozbíjaním vajec po jednom zabránime ich rovnomernej príprave. V dôsledku toho môže byť časť miešaných vajec už suchá alebo dokonca spálená, zatiaľ čo zvyšok bude stále tekutý a úplne surový.

Príliš málo miešania

Miešané vajcia sú jedlo, ktoré sa pripravuje rýchlo. To má svoje výhody aj nevýhody. To posledné je spôsobené tým, že sa ľahko a rýchlo spáli. V skutočnosti by ste ju nemali spustiť z očí ani na chvíľu.

Len neustálym miešaním sa vyhnete suchej kôrke, ktorá nie je veľmi chutná. Stále miešajte a vaše praženice budú mať šancu byť dokonale nadýchané, mäkké a chutné.

Solenie vajec hneď po ich vhodení do panvice (alebo predtým)

Nie je dôvod praženicu vopred soliť. Najlepšie je to urobiť až po uvarení. Príliš skoré pridanie soli môže spôsobiť, že jedlo stratí nadýchanosť. ľahko sa to aj preženie a len presolí.

Miešanie vajec so škrupinami

Nie sú škodlivé, navyše sú dokonca zdravé. Nie každý však chce jesť škrupiny v miešaných vajíčkach. Najmä preto, že ich ostré hrany môžu poraniť vnútro úst. Najmä ak ich tam nečakáte.

No zhodneme sa na tom, že v miešaných vajíčkach by mali byť vajíčka bez škrupiny. Chyba je v tom, že vajíčka rozbíjate zle. Namiesto ostrej hrany je lepšie udrieť vajíčko na rovný povrch, napríklad dosku. Prasklina bude rovnomernejšia a obsah z nej vytečie bez škrupín.

Ponechanie miešaných vajec na panvici

Horák zostáva ešte nejaký čas veľmi horúci aj po vypnutí. Týka sa to hlavne elektrického sporáka, ale v menšej miere aj plynového sporáka.

V oboch prípadoch je panvica po vypnutí zdroja tepla ešte horúca. A vajcia sa zrážajú čoraz viac. efekt? Opäť príliš suchá alebo spálená praženica. Je lepšie dať ju na tanier hneď po príprave.

Otáľanie s jedením

Miešané vajíčka sa nielen rýchlo pripravujú, ale mali by sa aj rýchlo zjesť. Najlepšie hneď z panvice. Toto jedlo veľmi rýchlo vychladne a potom už nie je také dobré.

Ak si však nemôžete hneď sadnúť k jedlu, zabaľte ho do alobalu. Tým sa udrží čo najviac tepla.

A nakoniec takú samozrejmosť, ako je to, že nemôžete miešané vajíčka pripravovať na silnom plameni, myslím, že netreba ani pripomínať!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: gotowanie.onet.pl

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho zo svojimi priateľmi!

Go to Top