Všetci záhradkári a milovníci paradajok vedia, že nie je nad chuť vlastnoručne vypestovaných paradajok. Čo keď sa vám ich ale urodí viac, ako zvládnete skonzumovať?

Reklamy

Paradajky patria k najviac kupované aj pestované zelenine vôbec (biologicky je síce paradajka radené medzi ovocie, ale vzhľadom na jeho využitie a spôsob pestovania si ho ľudia rovnako stále zaraďujú medzi zeleninu).

Mnoho z nás však, ak to situácia dovolí, dá prednosť paradajkám vypestovaným buď vlastnoručne, alebo nakupovaným z fariem a bioobchodov. Ich vôňa je totiž jedinečná a tiež chuť je sladšia a reálnejšia, než u paradajok kupovaných v supermarketoch.

Navyše výhodou je šetrnejšie vypestovanie a použitia buď menšieho, alebo vôbec žiadneho množstva postrekov a ďalších chemických látok.

Navyše pestovanie paradajok nie je až tak ťažké, takže rad ľudí si aspoň nejaký krík pestuje aj na balkónoch a terasách. Ak sa nám podarí vypestovať veľkú úrodu, často ju ani nestihneme skonzumovať, pretože paradajky bohužiaľ nemajú príliš dlhú trvanlivosť.

Potom sa rozhodne oplatí paradajky spracovať na iné výrobky a uložiť na neskôr. Máme pre vás niekoľko nápadov, ako s bohatou úrodou naložiť.

Lahodný domáci kečup

Tento kečup budú milovať nielen vaše deti, ale aj vy si obľúbite jeho jemnú chuť a konzistenciu. Navyše ho možno používať aj ako pyré čoby základ niektorých omáčok.

Budeme potrebovať:

2 kg paradajok, 150 g cukru, 1 polievkovú lyžicu soli, ¼ kg cibule a ¼ kg jabĺk, 150 ml vody, korenie (2 bobkové listy, 5 klinčekov, 5 guličiek nového korenia a 10 guličiek čierneho korenia, 1 lyžička sladkej papriky a ½ lyžičky mletej škorice alebo 1 celú škoricu, ktorú po vyvarení odstránite), 150 ml octu (pre jemnejšiu chuť môžete použiť jablčný ocot)

Ako postupovať?

Paradajky aj jablká umyjeme a cibuľu olúpeme. Cibuľu nakrájame nahrubo a dáme do kastróla, potom pridáme paradajky (mali by byť veľmi zrelé), ktorá prepolíme alebo rozštvrtíme v prípade veľkých kusov, a jablká nakrájané na hrubšie plátky.

K zmesi pridáme všetky koreniny – papriku a škoricu priamo, ostatné koreniny môžeme vložiť do textilného vrecka alebo do zatváracieho sitka na čaj a po vyvarení jednoducho z hrnca vybrať, bez toho aby sme museli loviť každý kúsok.

Ďalej pridáme ocot, cukor a vodu. Zmes varíme asi 1 hodinu, kým úplne nezmäkne a nezhustne. Občas zamiešame, aby sa nepripaľovala na dno.

Korenie odstránime z hrnca a ponorným mixérom zmes rozmixujeme najemno. Následne ju prepasírujeme cez husté sito a nalejeme ju do pripravených umytých pohárov.

Tie necháme ešte 20 minút sterilizovať, aby sa dobre uchytili ​​viečka a kečup nesplesnivel.

Sušené nakladané paradajky

Túto špecialitu si pripravíte veľmi jednoducho. Je skvelá do cestovín, šalátov aj ako príloha k mäsu.

Budeme potrebovať:

1,5 kg zrelých, ale tvrdých paradajok, olivový olej na zaliatie, 3-4 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti a sily arómy), sušené bylinky (oregano, tymian, rozmarín, bazalka), kúsok chilli papričky (podľa vašej chuti, nemusí byť ) a trošku soli

Ako postupovať?

Paradajky umyjeme, dobre osušíme a nakrájame ich na mesiačiky. Môžeme ich osoliť, ale nie je to nevyhnutné. Potom ich rozložíme na pláty sušičky alebo na plechy na papier na pečenie a usušíme v sušičke na ovocie a zeleninu alebo v rúre.

V sušičke nastavíme stredný stupeň a sušenie trvá asi 9-12 hodín. V rúre nastavíme teplotu približne 60-100 ° C a sušíme asi 6-8 hodín. Usušené paradajky spoznáme tak, že si držia pružnosť a farbu.

Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky, chilli papričku (ak sa ju rozhodneme použiť) môžeme zbaviť semienok (nemusíme, semienka pridávajú ostrosť a niekto má radšej pálivejšiu chuť) a nakrájame na kolieska.

Môžeme však použiť aj celú papričku, ktorú vložíme do pohára s paradajkami.

Veľký pohár dobre umyjeme a osušíme. Plníme po vrstvách – paradajky, cesnak, bylinky (prípadne s papričkou) a vrstvy opakujeme, kým nie je nádoba plná. Potom všetko zalejeme olivovým olejom tak, aby celá zmes do neho bola ponorená. Pohár uzavrieme a necháme niekoľko dní odležať, aby sa chute oleja, cesnaku a byliniek spojili s paradajkami.

Rýchla Talianská omáčka

Túto omáčku si pripravíte veľmi ľahko a rýchlo a môžete ju využívať nielen ako zmes na špagety, ale aj ako základnú omáčku na pizzu.

Budeme potrebovať:

2 kg paradajok, zrelých a mäkších, 1 hlavičku cesnaku, korenie – ideálne čerstvé, ale môže byť aj sušené (zmes bazalky, majoránky, oregana a tymianu), olivový olej, 1 lyžičku soli, 2-3 vrchovaté lyžičky cukru

Ako postupovať?

Paradajky a bylinky umyjeme (ak máme čerstvé) a osušíme. Cesnak ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Bylinky nasekáme najemno a paradajky nakrájame na menšie kúsky. Prebytočnú vodu z nich zlejeme.

V kastróle na olivovom oleji necháme speniť cesnak, pridáme k nemu paradajky, soľ a cukor a povaríme do zmäknutia.

Ak máme čerstvé bylinky, pridáme ich až na koniec varenia, aby nestratili svoju vôňu a farbu, sušené bylinky môžeme prisypať do zmesi hneď na začiatku varenia.

Zmäknutú zmes môžeme ešte rozmixovať ponorným mixérom, aby sme docielili jemnejšej konzistencie, ale nie je to nutné. Hotovú omáčku nalejeme do umytých a suchých pohárov a necháme asi 15-20 minút sterilizovať.

Máte aj vy svoj obľúbený overený recept? Podeľte sa oň s nami v komentároch.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!